fallback

Установена е самоличността на нападателя от Копенхаген

15.02.2015 | 15:05 Автор: Лъчезар Вълев

Датската полиция е установила самоличността на предполагаемия извършител на вчерашните атаки в Копенхаген, при които бяха убити двама души, а други петима бяха ранени.

За момента властите на посочват името на мъжа. Според разпространената информация той е роден в Копенхаген и отдавна е бил в полезрението на службите.

Ден след нападението властите в страната работят усилено в търсене на следи и улики. Въоръжени полицаи нахлуха в интернет кафе, намиращо се в близост до културния център, където бе извършена първата атака. Местна телевизия съобщи, че са при акцията са били арестувани най-малко двама души.

По-рано в неделя, 15 февруари началникът на полицията в Копенхаген Торкилд Фогде съобщи, че е намерено оръжието, което се смята, че е било използвано при първото нападение.

 

Застреляният по време на полицейската акция е бил въоръжен с пистолети. Новината е, че ние намерихме оръжието, използвано при първата стрелба. Намерихме и някои негови дрехи, които ще послужат като улики при разследването. Вече знаем и кой е извършителят, но повече за него ще кажем по-късно" - каза Торкилд Фогде, началникът на полицията в Копенхаген:

 

Още по темата

Директорът на службата за сигурност и разузнаване Йенс Мадсен заяви, че нападателят отдавна е в полезрението на датските спецслужби, но няма конкретни данни за това дали е пътувал до Сирия или Ирак, или до други конфликтни зони, където да възприеме радикални възгледи.

Френският външен министър Лоран Фабиюс направи паралел между случилото се в Копенхаген и атаките в Париж от януари 2015.

 

Поразен съм от съвпаденията при последователността на нападенията. Първата атака е срещу символ на свободата на словото. След това нападение срещу евреи и после конфронтация с полицията. Какъв урок можем да научим от това? Има един, който ми идва на ум. Тероризмът е интернационален и отговорът на него трябва да е международен и преди всичко европейски", каза Фабиус.

 

Премиерът на Дания Хеле Торнинг-Шмит определи атаките в Копенхаген като „циничен терористичен акт срещу Дания. Тя подчерта, че нападението срещу отвореното и демократично датско общество не трябва да остане безнаказано.

Хеле Торнинг-Шмид, премиер на Дания:

Дания беше ударена от терора. Вчера по време на един спокоен и напълно демократичен дебат беше нападнат и застрелян един човек, а снощи беше убит и човек близо синагогата тук в Копенхаген. Но има един отговор, вече можем да дадем днес и това е, че ние ще защитим Дания и нашата демокрация. Ние не се намираме насред битка между Исляма и Запада. Това не е битка мюсюлмани и немюсюлмани. Това е битка срещу ценностите, които се основават на свободата на отделния човек. Еврейската общност  е важна част от Дания. Вие не сте сами.

Стотици хора оставиха днес цветя пред синагогата в Копенхаген в памет 37-годишен Дан Узан, който беше убит при едно от вчерашните нападения. Дошлите да отдатат почит на загиналия носиха носиха картички с надпис: "Скърбим за теб!" и "Аз съм евреин, аз съм мюсюлманин, аз съм християнин, аз съм Дан, няма да оставя страхът да ме води".

 

 

 

 

 

 

 

 

fallback
Още от Свят
fallback