fallback

Раздадоха наградите на кинофестивала Берлинале

15.02.2015 | 14:34 Автор: Теодора Георгиева

Филмът Такси на иранския режисьор Джафар Панахи грабна престижната награда Златна мечка на 65-тото издание на кинофестивала Берлинале. Отличията за най-добър актьор и най-добра актриса отидоха при Том Кортни и Шарлот Рамплинг за ролите им във филма 45 години на режисьора Андрю Хей.

Такси е третият филм на иранския режисьор Джафар Панахи. В лентата самият той влиза в образа на таксиметров шофьор.

„Панахи създаде любовно писмо в киното. Филмът му е изпълнен с любов към изкуството, неговата общност, страната и публиката му", заяви режисьорът Даниъл Аронофски, който тази година беше и председател на журито.

Награда беше получена от племенницата на Панахи, тъй като той в момента излежава 6-годишна присъда заради пропаганда срещу системата. Повод за присъдата стана желанието на Панахи да заснеме документален филм за масовите протести след президентските избори от 2009 година. Наложена му е и 20-годишна забрана да се занимава с кино, да дава интервюта и да напуска страната.

Наградата за най-добър режисьор беше поделена между Ради Жуде от Румъния за филма Аферим и полякинята Малгожата Шумовска за Тяло.

Шарлот Ръмплинг и Том Кортни бяха удостоени с наградите за най-добра женска и мъжка роля за филма 45 години на Андрю Хей. За автор на най-добрият сценарий беше определен чилиецът Патрисио Гусман за филма "Седефеното копче". Гран при на журито получиха филмът „Ел Клуб“ на Пабло Ларайн.

Тази година в рамките на кинофестивала бяха прожектирани над 400 филма, а 19 се състезаваха за най-голямата награда.

 

fallback
Още от Свят
fallback