fallback

Датската полиция е застреляла заподозрян за стрелбата в Копенхаген

15.02.2015 | 13:24

Още по темата

Датската полиция застреля мъж в Копенхаген, който се смяташе, че е отговорен за двете смъртоносни нападения срещу събитие в подкрепа на свободата на словото и синагога.

Министър-председателят на Дания описа първата атака, подобна на нападението в Париж над редакцията на Шарли Ебдо /Charlie Hebdo/ през януари 2015 като терористична, съобщава Ройтерс.

Двама цивилни загинаха в кафене в Копенхаген. Друг човек бе убит при нападение в близката синагога. Датската полиция започна масирана операция с хеликоптери и бронирани коли по обикновено тихите улици на столицата.

Още по темата

Към 05:00 по Гринуич полицията съобщи, че е стреляла и по-късно потвърди, че е застреляла мъж в Норебро, район на Копенхаген, недалеч от мястото на двете първоначални нападения.

„Предполагаме, че е същият човек, извършил атаките“, съобщи гл. инспектор Торбен Молгаард Йенсен пред репортери, цитиран от Ройтерс.

 

Още по темата

Френският посланик Франсоа Зимере бе в кафенето по време на събитието, на което похвали подкрепата на Дания за свободата на словото след януарските атаки в Париж.Очевидци разказаха, че едва завършил изказването си, когато се чули над 40 изстрела пред сградата, а нападателят се опитал да влезе в нея.

Датската полиция каза, че смята, че цел на нападението е бил Вилкис, главният оратор на събитието.

В резултат на стрелбата е загинал 55-годишен мъж, потвърди полицията в ранните часове на неделя, 15 февруари 2015.

„Сигурни сме, че атаката е била политически мотивирана“, каза министър-председателят на Дания Хеле Торнинг-Шмит пред журналисти в неделя.

Часове по-късно, през нощта, изстрели се чуха в синагога в друга част на Копенхаген, на около половин час пеш от кафенето. Мъж бе застрелян в главата, а по-късно бе потвърдено, че е починал. Двама полицаи са били ранени.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск нарече нападението от събота „още една брутална терористична атака срещу нашите фундаментални ценности и свободи, включително свободата на словото“.

В неделя в Копенхаген се очаква френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов, съобщи френският президент Франсоа Оланд.

fallback
Още от Свят
fallback