Стрелба в Копенхаген

14.02.2015 | 20:52 Редактор: Теодора Георгиева
Стрелба в Копенхаген

Малко повече от месец след атаката срещу редакцията на сатиричното списание "Шарли Ебдо" в Париж, стрелба отекна в датската столица Копенхаген близо до мястото, на което се е провеждал дебат срещу ислямизма. Един човек е загинал, а трима полицаи са ранени. В центъра на Копенхаген са въведени изключително засилени мерки за сигурност.

Двама души са извършителите на нападението. Те са произвели най-малко 40 изстрела. Полицията претърсва района за доказателства. Сред участниците в семинара, определен като богохулствен, са били посланикът на Франция в Дания Франсоа Зимерай и Ларс Вилкс, датски автор на скандални карикатури на пророка Мохамед.

В изявление френският президент Франсоа Оланд се казва, че френският посланик е невредим. Френският външен министър Лоран Фабиюс пък нарече случилото се терористичен акт.

Карикатуристът Ларс Вилкс предизвика остри противоречия през 2007 година с публикуването на карикатури, изобразяващи пророка Мохамед като куче, което от своя страна доведе до заплахи от ислямистки групировки. Вилкс получи множество заплахи за живота си и от 2010 година живее под постоянна полицейска охрана.
Инцидентът в датската столица се случва малко повече от месец след серията терористични атаки в Париж, при които загинаха 17 души.