fallback

Китай с готовност да увеличи инвестициите в Гърция

Ли Къциян е провел телефонен разговор с Алексис Ципрас

13.02.2015 | 11:57 Автор: Велко Каменов

Китайският премиер Ли Къциян и гръцкият му колега Алексис Ципрас са провели телефонен разговор, а вероятно основната тема, която е била обсъждана, касае пристанището в Пирея, съобщава Bloombeg.

Китайската държавна компания за корабни превози COSCO от 2009 г. притежава 35-годишна концесия за ползването на част от гръцкото пристанище. Мястото на пристанището е стратегическо и Китай проявява сериозен интерес към него.

От Гърция обаче идват противоречиви сигнали за евентуална приватизация. COSCO е в списъка на компаниите, които могат да придобият пристанището. Гръцката партия Сириза, която в момента е на власт, обаче обеща да спре приватизациите на ключови държавни обекти. Все пак на 10 февруари 2015 г. в Wall Street Journal излезе информация, че новият финансов министър на Гърция Варуфакис ще се изправи пред финансовите министри на европейските държави и ще им каже, че Гърция ще задвижи приватизациите. По-късно информацията беше отречена от гръцкия официален говорител.

Според китайската национална телевизия CCTV по време на разговора между Ципрас и Ли Къциян са били дадени обещания от страна на гръцкия премиер, но не се казва какви са били те. Китайският премиер е заявил и че китайските компании биха искали да увеличат инвестициите си в Гърция. Къциян смята, че Пирея може да се превърне в най-конкурентноспособното пристанище в света и очевидно Китай проявява сериозен интерес за придобиването му, ако се стигне до приватизация.

 

fallback
Още от Свят
fallback