fallback

Какво означава примирието от Минск

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

12.02.2015 | 16:33 Автор: Георги Стоянов

Райън Чилкот: Руският президент току що направи предварително подготвено изказване пред руски журналисти.

Много важно е да отбележим, че тези коментари са направени от руския президент, че те не са направени от някой от останалите лидери.

И това, което е дори още по-важно, е, че това не е общото изявление. Руският президент казва, че те са се споразумели за прекратяване на огъня от полунощ в неделя. Това е най-важното от неговите думи.

Определено обаче амбициите за тази среща бяха доста по-големи. Дори това да е вярно, както Владимир Путин казва, че ще има примирие от неделя, той допълни, че различията и дискусиите по отношение на това, който ще охранява границата, продължават.

Още по темата

Изглежда, че има липса на ясното по отношение на автономията на регионите под контрола на сепаратистите.

Срещата продължи 15 – 16 часа между украинският и руският президент и лидерите на Германия и Франция.

Преговорите продължиха толкова дълго, че планираната среща на ЕС беше отложена, за да могат Ангела Меркел и Франсоа Оланд да пристигнат.

Ще повторя, току що чухме изявлението на руския президент. Той неотговори на никакви въпроси.

Изглежда, че те са се договорили за някои от проблемите. Може би ще имаме ново примирие, както се бяха договорили в Мински преди няколко месеца и което след това се провали месец по-късно.

Някои от по-амбициозните цели, които те си поставиха за тази среща, изглежда че не са реализирани.

Щях да те попитам, ти следиш Владимир Путин, руската икономика и политиката в Русия от десетилетия. Какво ще кажеш за факта, че изявлението е едностранно, че то идва единствено от Владимир Путин. Смяташ ли че те са се договорили за това да му бъде предоставена възможността да се изяви, за да изглежда по-силен или зад това има още нещо?

Райън Чилкот: Не мисля, че е било договорено той да направи това, за да изглежда по-силен.

Мисля, че това, което очаквахме тази сутрин, беше една голяма церемония по подписване на споразумението в тази голяма зала и всички наблюдавахме кадрите от там, очаквайки поне украинският и русият президент да подпишат нещо, ако не и четиримата лидери заедно.

Това обаче не се случи. Случи се така, че руският президент напусна първи и даде нещо като пресконференция преди, всички останали.

Това бяха наистина предварително подготвени коментари, в които се казваше – имаме примирие, след което той се измъкна.

Имам много въпроси, които остават без отговор, на които съм сигурен, че ще получим отговор скоро от останалите лидери.

Изглежда, по думите на руския президент, че те все пак са постигнали нещо, но не и всичко, което очаквахме.

И определено коментарите на украинския президент по-рано днес ни предупредиха, че всъщност тези разговори може да не донесат успеха, на който някои анализатори се надяваха.

fallback
Още от Свят
fallback