fallback

Обама иска военно решение на проблема с Ислямска държава

Речта на Барак Обама пред американския Конгрес

12.02.2015 | 16:15 Автор: Георги Стоянов

Убеден съм, че Съединените щати не трябва да отново да бъдат въвличани в нова продължителна война, с участието на сухопътни сили в Близкия изток.

Това не е в интерес на националната ни сигурност и не е задължително, за да разгромим ислямската държава.

Местните сили на терен, които познават страните си най-добре, са в най-добра позиция да воюват срещу ислямската държава и те правят именно това.

В същото време тази резолюция търси необходимия баланс, като ни предоставя необходимата гъвкавост, от която се нуждаем в случай на непредвидени обстоятелства.

Например, ако имаме информация за среща на лидери на ислямската държава и нашите партньори нямат възможността да ги хванат, аз ще съм в състояние да наредя на специалните ни части да се намесят, защото небих позволил на тези терористи да намерят убежище.

Така че имаме нужда от гъвкавост, но също така трябва да сме внимателни и последователни.

Няма по-трудно решение от това да поискам от нашите мъже и жени в униформа да рискуват живота си заради нас.

Като главнокомандващ, аз ще изпратя нашите войници на опасна мисля единствено, когато това е абсолютно необходимо за нашата национална сигурност.

И накрая, тази резолюция отменя даденото през 2002 разрешение за използване на военна сила срещу Ирак и ограничава този нов мандат до 3 години.

Не мисля, че интересите на Америка могат да бъдат защитени от безкрайна война или от безкрайна подготовка за такава война.

fallback
Още от Свят
fallback