fallback

Порошенко отрече споразумението за Украйна да включва федерализация

Оланд определи резултатите от преговорите като "сериозна надежда" и "голямо облекчение"

12.02.2015 | 16:02 Автор: Мариета Иванова

Украинският президент Петро Порошенко отрече в Минск да е постигнато споразумение за автономия на контролираните от бунтовниците зони в Източна Украйна, предава БТА, позовавайки се на Associated Press.

Пред журналисти Порошенко коментира, че Украйна не е давала съгласие за федерализация, нито дори за автономия на региона.

Припомняме, че пред журналисти руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС, коментирайки постигнатите договорености, посочи, че е договорено спиране на огъня в Източна Украйна от 0.00 часа на 15 февруари, изтегляне на тежкото въоръжение, конституционна реформа, гарантираща правата на жителите на Донбас, прилагане приетия по-рано закон за специален статут на Донецк и Луганск и др.

Президентът на Франция Франсоа Оланд определи споразумението от преговорите във  формата на „нормандската четворка“ като „голямо облекчение за Европа“. Той посочи още, че договореното дава „сериозна надежда“. Оланд също така благодарил на президента на Русия Владимир Путин за оказаното влияние на лидерите на самопровъзгласилите си Донецка и Луганска републики, посочва ТАСС.

„Ще направим всичко възможно, ЕС да подкрепи постигнатото в Минск споразумение,“ заявил още Оланд, подчертавайки, че заедно с Меркел ще се включат в срещата на върха на ЕС в Брюксел, където централна тема на разговорите отново е Украйна.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел също оцени положително резултатите от преговорите в Минск. -„Сега има искра надежда,“ коментирала тя пред журналисти.

По думите на Меркел министрите на страните „все още имат много работа, но сега

Още по темата

има реален шанс нещата да се оправят“. Тя подчертала, че трябва да се предприемат конкретни стъпки за изпълнение на постигнатото споразумение, което не означава край на конфликта, след него предстои да бъдат преодолявани „още по-големи препятствия“.

Още по темата

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отправи предупреждение, че "истинският тест ще е спазването на спирането на огъня на терен".

fallback
Още от Свят
fallback