Въпросителните около преговорите в Минск

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

12.02.2015 | 16:02 Редактор: Георги Стоянов
Въпросителните около преговорите в Минск

Райън Чилкот: Чухме украинският президент да прави коментар пред репортери. Изглежда, че той е говорил едва няколко секунди, изтъквайки, че Русия има неприемливи искания в Минск и че за сега няма добри новини, които да бъдат съобщени от срещата.

Те все още разговарят. Това обаче се оказа лоша новина за рублата. Тя поевтиня с 3,3%, след като украинският президент направи този коментар.  

Все още незнаем особено много подробности около тези разговори. Виждате кадри от залата, в която се надяваме, че украинският и руският президент ще влязат заедно.

Още по темата

Това е рублата, графиката показа курсът долар - рубла, така че всъщност виждате как рублата поевтинява.

Част от загубите бяха възстановени, така че спадът сега е около 2%. Чакаме резултата от тези разговори. Те продължиха над 14 часа.

Да, те продължиха цяла нощ. Разговаряхме с наши приятели там и научихме, че на лидерите на Украйна, Германия, Франция и Русия са били сервирани кафе, чай, сладки и чипс. Това, което е по-важно обаче, е, че се оказва, че лидерите на бунтовниците също са били в сградата. Не знаем точно каква роля имат в преговорите, но те са там.

Райън Чилкот: И тяхното присъствие има значение само по себе си. Украинският президент отхвърли възможността за директни разговори с про руските сепаратисти.

Фактът, че те са там е интересен. Русия през цялото време иска украинският президент да говори с тях.

Това е начин, да бъдат легитимирани проведените в окупираните от тях територии референдуми, както и да бъде отвърдена политическата им легитимност и власт.

Фактът, че те са там, незнаме дали са участвали в разговорите, е значим. Те прекараха първите 10 или 11 часа в хотел близо до двореца, където се провеждат преговорите.

Представител на руската делегация, въвлечен в украинската политика през последната година, предаваше съобщения между преговарящите от руска страна и лидерите на сепаратистите.

Русия представлява про руските сепаратисти. Да се включат пряко в разговорите, вероятно това е едно от нещата, едно от руските искания, за които украинският президент каза, че са неприемливи.

Също така посрещането в двореца беше много внимателно режисиран.

Райън Чилкот: Както и целият политически театър.

Посрещането беше почти провалено от руско говорящ журналист.

Райън Чилкот: Точно така. Когато украинският президент пристигна и беше поздравен от Александър Лукашенко, президентът на Беларус, руски журналист, или поне руско говорящ журналист започна да вика и да го обвинява, че избива цивилни в източна Украйна.

Когато пристигнаха Ангела Меркел и Франсоа Оланд, тяхното посрещане беше доста по-топло.

Президентът на Беларус подари на германския канцлер букет. Президентът Путин закъсня с час и половина.

Кажи ни за Лукашенко. Ти се срещна с него преди няколко години.

Райън Чилкот: Бивш треньор, който е на власт от 15 – 20 години. Последно го интервюирах на 10 септември 2001.

Запомнил си датата.

Райън Чилкот: Да беше, точно след едни от серията избори, които той току що беше спечелил.

Моят последен въпрос към него беше да коментира обвиненията, че разполага с банди от убийци, които избиват опонентите му?

На това той отговори, че това е Европа и че разбира се, такова нещо не може да се случи в цивилизовано място като Европа, а и опонентите му били твърде слаби, за да иска да се отърве от тях.

Така че това ми остана като спомен от столицата на Беларус.