Президентът на Грузия: Не признавам изборите, откраднаха гласовете ви

Не е имало намеса, при най-малкото обвиняват Русия, каза Дмитрий Песков

28.10.2024 | 19:25 Редактор:

Външни сили се опитват да дестабилизират страната. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на фона на исканията на Запада да се разследва дали вотът на парламентарните избори в Грузия не е бил манипулиран. 

След като проруската управляваща партия "Грузинска мечта" спечели изборите с близо 54% от гласовете, президентът на страната се обърна към хората. 

"Това е тотална и абсолютна фалшификация на вота. Откраднаха гласовете ви. Не признавам тези избори. Признаването им би било равносилно на узаконяване на превземането на Грузия от Русия", заяви Саломе Зурабишвили.

Русия отрече обвиненията

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече каквато и да е руска намеса във вота. 

"Ние категорично отхвърляме подобни обвинения - както знаете, те са се превърнали в стандарт за много държави. При най-малкото нещо те веднага обвиняват Русия. Не, това не е вярно. Не е имало никаква намеса и обвиненията са абсолютно неоснователни", посочи той.

Притеснения от редица страни

След като резултатите бяха оповестени, редица страни, сред които и САЩ изразиха съмнения, че вотът е бил манипулиран. Американският държавен секретар Антъни Блинкен призова политическите лидери в Грузия да спазват върховенството на закона и да работят за отстраняване на недостатъците в изборния процес. 

Същите притеснения споделиха и от ЕС. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поиска разследване на всички нива. Европейските наблюдатели съобщиха за редица нарушения, купуване на гласове и натиск от управляващата партия.

"Ние от отдела по наблюдение на изборния процес станахме свидетели на обърквания, напрежение и хаос по време на гласуването", сподели представителят на Отдела по наблюдение на изборния процес Антонио Уайт.

Отговор от премиера на Грузия

Премиерът на Грузия отрече внушенията за манипулация на вота. На този фон първият чуждестранен лидер, който посети страната след изборите, бе унгарският министър-председател и близък на режима в Москва Виктор Орбан. 

От европейската комисия обясниха, че визитата не е с мандат на Европейския съвет и е в рамките на двустранните отношения. Очаква се окончателният доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за изборите в Грузия.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 час
Пък аз не признавам тия, днешните, в България! Сигнализирай за неуместен коментар