Русия продължава да завзема територии в Източна Украйна

Путин обяви за свой приоритет завладяването на целия Донбас

28.10.2024 | 14:43 Редактор:
Русия превзе Цукурине в Донецка област.
Русия превзе Цукурине в Донецка област.

Повредена е жизненоважна инфраструктура в Северна и Централна Украйна, а част от две украински области е без електричество след руска атака, предаде Ройтерс, като цитира изявление на националната енергийна компания Укренерго.

Компанията уточни, че е била принудена да въведе извънредни прекъсвания на електроподаването в части от Сумска и Полтавска област след нощните руски нападения.

Киев съобщи, че противовъздушната отбрана е унищожила 66 от общо 100 изстреляни от Русия дронове, а други 24 са били "изгубени", но няколко от тях са достигнали жизненоважна гражданска инфраструктура, предаде Ройтерс.

В същото време руското Министерство на отбраната информира във всекидневния си доклад, че негови сили са превзели още едно село в Източна Украйна, югоизточно от град Покровск – ключов логистичен център за украинската армия, към който руските сили се приближават, отбелязва Франс прес.

"Частите на войсковата групировка "Център" са освободили местността Цукурине в Донецка област", уточни министерството, цитирано от БТА.

Руските сили печелят позиции в източната част на страната, въпреки тежките загуби, припомня АФП. Сега те се насочват към Покровск, който преди конфликта имаше население от 60 000 души и е ключов логистичен център за украинската армия. В него се намира и единствената контролирана от Украйна мина за производство на кокс – въглища, необходими за производството на стомана. 

Руският президент Владимир Путин обяви за свой приоритет завладяването на целия Донбас, който е минният и индустриален център на Украйна.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 час
И? Какво се очаква от съюзниците на Украйна, в това число и клетата България, чийто народ никой не е попитал дали му се ходи на война? Как ще спрете Русия, че колкото и оръжия да давате, в Украйна скоро няма да има кой да ги използва? Ще я делят и ще подарят поне 1/3 на Русия или европейските васали ще имат честта и привилегията да воюват за американската хегемония? Сигнализирай за неуместен коментар