Протести в Южна Корея предупреждават за опасност от световна война

Според недоволните граждани Русия използва севернокорейските войски като "пушечно месо"

28.10.2024 | 09:46 Редактор:

Протести се провеждат в Южна Корея срещу разполагането на военни от Северна Корея в Русия. Асоциацията на корейските ветерани организира митинг пред руското посолство в Сеул. 

Военните ветерани обвиниха Русия, че използва севернокорейските войски като "пушечно месо". Участниците осъдиха изпращането на севернокорейски войски като "изключително безсмислен ход", който подкопава 34-годишното приятелство между Южна Корея и Русия, предупреждавайки, че то може дори да ескалира към световна война.

Призивът към Русия е незабавно да спре изпращането на севернокорейски войски, за да се установи мир в региона и по света, информира агенция Yonhapnews.

Часове по-рано се проведе протест на цивилни граждани, които призоваха да бъде спряна войната в Украйна. Имаше плакати с надписи "Путин убиец", "Не на изпращането на корейски военни в Украйна".

Членове на Работническа солидарност изрази несъгласието си срещу правителствените планове на Южна Корея за изпращането на екип наблюдатели в Украйна на действията на севернокорейските войски, както и срещу планираната евентуална оръжейна подкрепа за Украйна.