fallback

Путин: От 15 февруари в Донбас влиза режим на прекратяване на огъня

Сепаратистите също са подписали документа, но уточняват, че е необходимо допълнително уточнение на точките

12.02.2015 | 11:50 Автор: Мариета Иванова

От 15 февруари в Донбас ще бъде задействан режим на прекратяване на огъня, споделил руският президент след срещата в норманския формат за Източна Украйна. Припомняме, че близо 16 часа лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия обсъждаха позициите си за постигане на споразумение за прекратяване на военния конфликт в страната.  В последните часове към тях се присъедини специалният представител на ОССЕ в контактната група за разрешаване на ситуацията в Украйна Хайди Талявини, предаде от мястото на събитието кореспондент на ТАСС.  

По думите на Путин „Минската контактна група е подписала два документа“. Един ТАСС уточнява, позовавайки се на думите на Путин, че „Минската контактна група е подписала два документа“. Един документ се нарича "Комплекс от мерки за изпълнение на минските споразумения", уточняват от агенцията, който съдържа 13 точки. А вторият е без подписи и представлява заявление за подкрепа на договореното.

„Това не е най-добрата нощ в моя живот“, коментирал Путин, цитиран от РИА-Новости и Lenta.ru. - “Но утрото е добро. Независимо от сложния преговорен процес, успяхме да се договорим за главното,“ заявил още той.

На въпрос защо съгласуването на документа за прекратяване на кризата в Украйна е продължило толкова дълго, Путин отговорил, че е било заради нежеланието на Киев да се срещне с представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики.

„Моето мнение е, че договорихме за много. Първо- договорихме се за прекратяване на огъня в 0.00 часа на 15 февруари,“

Още по темата

коментира руският президент. Второ, което Путин счита за изключително важно- е изтеглянето на тежкото въоръжение „от настоящата линия на съприкосновение за украинските военни и от линията, начертана на 19 септември миналата година в споразумението в Минск- за опълченците от Донбас“.

Също така по думите на руския президент са били решени група въпроси, „свързани с дългосрочните политически регулации“.

„Тук има няколко позиции: първата от които – е конституционна реформа, в която трябва да бъдат отчетени законните права на хората, живущи на територията на Донбас,“ коментира президентът на Русия.

Следват точки, свързани с „решения за пограничните въпроси по съгласуване с опълченците от Донбас; хуманитарни въпроси; изпълнение - това е, привеждане в действие на приетия по-рано закон за специален статут на тези територии- Донецк и Луганск ", посочил още Путин.

„Искам да призова враждуващите страни, колкото се може по-бързо да прекратят кръвопролитието и да преминат към реален политически процес на дългосрочно регулиране,“ заяви Путин.

Той изразил надежда, че двете страни на конфликта ще проявят сдържаност в близко време до пълното спиране на огъня в Украйна, за да се избегнат излишни кръвопролития.

Още по темата

„Проблемът тук най-напред се състои в това, че представителите на Донецк и Луганск твърдят, че в отговор на агресивните действия на властите в Киев, те не само удържали атаките на силовите структури на Киев, но и преминали в настъпление, обкръжени от значителна група от 6 до 8 хиляди души. Те, разбира се, изхождат от това, че тази групировка  ще свали оръжието и ще прекрати съпротивата,“ коментирал Путин хода на преговорите.

Той призовал двете страни да направят всичко, за да избегнат жертви“.

Представилите на сепаратистите също са подписали предложения от „нормандската четворка“ документ за регулиране на ситуацията в Югоизточна Украйна, съобщил лидерът на  самопровъзгласилата се Луганска народна република Игор Плотницки, цитиран от ТАСС. Припомняме, че на един по-ранен етап от преговорите лидерите на Луганската и Донецка републики, участвали в преговорите, отказали да подпишат документа по споразумението.

От своя страна, лидерът на Донецката република Александър Захарченко съобщил, че е необходимо допълнително съгласуване на точките от подписания документ.

„Всички точки изискват допълнително споразумение, тъй като, в случай, че бъдат нарушени, никакви нови срещи меморандуми няма да има“, заявил той.

fallback
Още от Свят
fallback