fallback

Руските военни заводи получават рекордни поръчки, но няма кой да работи в тях

Страната има спешна нужда от служители

27.10.2024 | 21:38 Автор: Вяра Димова

В руския военно-промишлен комплекс (ВПК) през последната година рязко се увеличи търсенето на специалисти за производството на танкове, артилерия, експлозиви и друга продукция – всичко това заради войната, която Русия вече трета година води против Украйна.

Кадрите не достигат поради няколко причини

В тези условия предприятията от руския военно-промишлен комплекс примамват нови работници с различни преференции, включително високи заплати и "гаранция", че няма да се окажат на фронта в Украйна. Но на практика обещанията невинаги съвпадат с реалността.

В бюджета на Русия за 2025 г. е заложена огромна сума за военни цели – 13,5 трилиона рубли, което представлява 6,31% от БВП. Руските власти наливат пари във ВПК, но за да се увеличи производството, трябва да бъде намерена свободна работна ръка, посочва икономистът Наталия Зубаревич.

По нейните думи, в момента в сферата на руския ВПК са заети над два милиона души. Но тя пояснява: това, което президентът Путин с гордост нарича "исторически ниско ниво на безработицата за последните 15-20 години" всъщност е съпроводено с небивал кадрови глад в различни други области – на практика "свободната работна ръка" е свършила.

Как става привличането на работници?

Проучванията на DW показват, че в обявите за работа някои работодатели обещават много социални гаранции и различни бонуси, за да примамят нови сътрудници. В завода "Яков Свердлов" в град Дзержинск, който произвежда отбранителна продукция и експлозиви, се предлагат например високи заплати с индексация, сигурна защита от мобилизация, както и транспорт до дома след вечерните смени. Само че – както коментират работниците, нерядко им се правят удръжки от заплатите заради забележки към качеството на работата им, а и натоварването за една и съща заплата е различно.

От ракетно-космическата корпорация "Енергия в Московска област също постъпват оплаквания, свързани с обещаните високи заплати. По същия начин стоят нещата и в завод N9 в Екатеринбург, където се произвеждат артилерийски снаряди. Заплащането може да бъде относително високо, но само ако човек наистина полага много извънреден труд, е отбелязано в коментар в социалните мрежи. 

Снимка: архив, БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback