Египет предложи на Газа краткосрочен мир с размяна на заложници

Израел и "Хамас" все още не са коментирали офертата

27.10.2024 | 20:55 Редактор:
Броят на жертвите в Газа наближава 43 000.
Броят на жертвите в Газа наближава 43 000.

Египет предложи първоначално двудневно прекратяване на огъня в Газа чрез размяна на четирима израелски заложници от "Хамас" за някои палестински затворници, каза президентът на Египет в неделя, след като израелските военни удари убиха 45 палестинци в целия анклав.

Египетският лидер Абдел Фатах ал-Сиси направи изявлението, тъй като усилията за обезвреждане на опустошителната, продължила повече от година война в Катар са подновени с участието на директорите на ЦРУ и израелската разузнавателна агенция Мосад.

Говорейки заедно с алжирския президент Абделмаджид Теббун по време на пресконференция в Кайро, Сиси също каза, че преговорите трябва да бъдат възобновени в рамките на 10 дни след прилагането на временното прекратяване на огъня в усилията за постигане на постоянно.

Няма незабавен коментар от Израел или "Хамас".

"Очаквам, че "Хамас" ще се вслуша в новите предложения, но остава решен, че всяко споразумение трябва да сложи край на войната и да изведе израелските сили от Газа", каза близък до посредничеството, цитиран от Ройтерс.

Броят на жертвите от ответната въздушна и сухопътна атака на Израел в Газа наближава 43 000, твърдят здравни служители в Газа, като гъсто населеният анклав е в руини.

Снимка: БГНЕС