Климатичните промени са пагубни за сградите

Нарастват разходите за ремонт и поддръжка на имотите

27.10.2024 | 21:00 Редактор:
Разходите за ремонт и поддръжка са нараснали с 30%.
Разходите за ремонт и поддръжка са нараснали с 30%.

Центърът на науката на река Клайд в Глазгоу отвори врати през 2001 г. и бързо се превърна в основна атракция. Тогава кралица Елизабет Втора откри лъскавия комплекс във формата на полумесец, който разполага с IMAX киносалон и изложби, обещаващи да разкрият загадките на науката и на новите технологии, пише Bloomberg.

Променящият се климат бързо застигна сградата. В най-горещия в историята на шотландския град ден през юни 2018 г. от покрива ѝ от неръждаема стомана започна да се стича черна лепкава течност, след като уплътнител, подходящ за по-прохладно време, се втечни при температурите, достигнали 32 градуса.

Стопяването на Центъра на науката е особено мрачна илюстрация на обичайно невидимото въздействие на климатичните промени върху сградите. Не става въпрос само за жестокото влияние на вятъра, наводненията и градушките, съществуват и коварни, бавни щети, предизвикани от времето, което вече не отговаря на условията, в които са били построени сградите.

Тротоарите и стоманените релси се изкривяват от горещините

По-дългите и сурови горещи вълни разрушават покривите и подлагат на натиск климатичните системи, както и тези за отопление и вентилация. Големите колебания на температурите пораждат топлинен цикъл, който разширява и свива бетонните и каменни стени, ускоряват образуването на пукнатини и навлизане на вода.

Битумните керемиди, най-честото покритие на жилищата в САЩ, се деформират под палещите лъчи на слънцето, а тротоарите се изкривяват, стоманените релси се извиват и обшивките на сградите страдат от "слънчево изкривяване". Основите може да се раздвижат при суша или високи температури, което води до пропукване на стените, спукване на тръби и сериозни структурни проблеми.

Trepp установи, че разходите за ремонт и поддръжка са нараснали с 30% миналата година на много големи американски пазари, включително Далас, Сан Франциско, Сан Диего и Хюстън. Изследване на Atlas Real Estate установи, че средните разходи за ремонт на имоти под наем, дължащи се на цените на материалите, инфлацията и разходите за труд, са нараснали от 290 долара на инцидент през 2018 г. на 501 долара през 2024 г. За разлика от наводненията или щетите при буря тези проблеми често не се покриват от застраховката.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС