fallback

Най-малко 100 души са загинали след бурята "Трами" във Филипините (+СНИМКИ)

Спасителите продължават да търсят изчезнали хора

27.10.2024 | 08:59 Автор: Толя Стоянова

Нараства броят на жертвите във Филипините след тропическата буря "Трами". Загинали са най-малко 100 души. Спасителите се опитват да открият повече от 30 души, изчезнали след проливните дъждове, информира АФП.

Ураганът "Трами" достигна сушата на главния остров Лусон на 24 октомври, разселвайки близо половин милион души, като наводненията, причинени от проливните дъждове, опустошиха стотици общности в северната част на Филипините. Най-малко 36 души са изчезнали, съобщи Националната агенция по бедствията.

"Възможно е през следващите дни броят на жертвите да нарасне, тъй като спасителите вече могат да достигнат до изолирани досега места", заяви директорът на службата за гражданска защита Едгар Посадас.

Бикол е най-тежко засегнат от бурята

Полицията в най-тежко засегнатия регион Бикол, в западната част на Лусон, регистрира 38 смъртни случая, повечето от които са причинени от удавяне. В провинция Камаринес Сур, която е част от региона, според директора на регионалната полиция на Бикол Андре Дизон "много жители" все още са били заклещени по покривите и горните етажи на домовете си, предаде БГНЕС.

В Батангас, на два часа път с кола южно от столицата, броят на загиналите е 55, главно в резултат на свлачища, според началника на провинциалната полиция Хасинто Малинао. В провинция Кавите, разположена между Батангас и Манила, според полицията двама са загинали от токов удар и удавяне.

Полицията, бреговата охрана и екип от морски водолази издирват седемчленно семейство в езерото Таал, провинция Батангас. Филипините редовно са подложени на бури и тайфуни, които всяка година причиняват щети и десетки смъртни случаи.

Бурите в Азиатско-тихоокеанския регион все по-често се формират по-близо до брега, засилват се по-бързо и продължават по-дълго на сушата поради изменението на климата, твърдят експерти. 

Снимки: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback