fallback

100-годишният Васил от Украйна, преживял всички ужаси на 20 и 21 век

Мъжът живее със съпругата си, на 30 км от Киев

27.10.2024 | 06:00 Автор: Вяра Димова

С 93-годишната си съпруга в Глеваха живее 100-годишният Васил Володко - на 30 километра от Киев.

"Няма много други столетници", споделя мъжът с усмивка.

Володко е сляп от години и е в инвалидна количка. Разказва, че детството му не е било щастливо. Преживял е големият глад в началото на 1930-те години.

"Нямаше нищо за ядене, защото ни взеха всичко", спомня си той.

Володко е свидетел на много ужаси

Гладоморът, който според изчисления е отнел живота на около 4 милиона души само в Украйна, е нещо, през което минава и неговото семейство. Възрастният мъж си припомня как стомасите им са били подути от глад. Тогава Съветският съюз отнема на украинските фермери земята насилствено в процеса на т.нар. колективизация.

През юни 1941 г. хитлеристка Германия напада СССР. Володко е млад мъж, който иска да се противопостави. Разпространява листовки и разлепя плакати срещу германските окупатори, споделя той пред Андреа Беер от АРД. Две години по-късно е заловен и депортиран. Държат го в затвор за седмица, а после, заедно с останалите заловени, е натоварен на влак и заведен в Германия, разказва още украинецът.

Принудителен труд, мъчения и спасението

Той е принуден да полага принудителен труд във въглищна мина в Саарланд. Успява да избяга, но е заловен и изпратен в наказателен лагер на Гестапо в Саарбрюкен. Украинецът оцелява и в други германски концентрационни лагери като "Нацвайлер-Щрутхоф" в Елзас и Дахау край Мюнхен.

Оттам е изпратен на т.нар. марш на смъртта през април 1945 г. Сформирани са три колони - едната е със съветски граждани, другата - с евреи, а третата - с германски политически затворници.

Володко е ударен в главата с приклад на пушка и изпада в безсъзнание. Германските войници явно решават, че са го убили. Така го намират и американците по-късно. След като се възстановява в болница, той е предаден на съветските власти.

Преди да му позволят да се върне у дома, съветските служби го разпитват. Най-сетне е пуснат заради влошеното си здраве.

Нападения от Русия за стотния му рожден ден

Володко не може дълго време да седи, а дъщеря му намества възглавниците, на които се е облегнал. Тя е родена в Казахстан, където баща ѝ работил дълги години и е срещнал съпругата си, пише DW.

След разпадането на Съветския съюз, Васил Володко вижда нови възможности в независима Украйна. И се опитва да се отърси от миналото си - включително посещава Германия като свидетел на войната, обикаля лагерите, където е бил затворен и измъчван.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback