Володимир Зеленски недоволен от срещата Гутериш - Путин и отказа да го приеме в Киев

Украинската прокуратура заяви, че е започнала разследване за подкрепата на КДНР във войната

25.10.2024 | 19:00 Редактор:

Войните в Украйна и Близкия изток бяха сред темите на срещата на БРИКС в Казан, която завърши със заключителна декларация за дългосрочно сътрудничество. Държавите от групата заявиха ангажимент за уреждане на кризите чрез дипломация и консултации. Въпреки критиките заради появата му на форума, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се срещна с руския лидер Владимир Путин.

След разговора на четири очи между Гутериш и Путин, изявления нямаше. Липсва и подробна информация от Кремъл. От канцеларията на говорителя на Гутериш съобщиха, че той е заявил пред Путин, че руското нахлуване в Украйна е в нарушение на устава на Световната организация и международното право.

"Нуждаем се от мир и в Ливан"

Генералният секретар е призовал за "справедлив мир", в съответствие с международните правила. По време на казанския форум той настоя за примирие в Газа.

"Имаме нужда от мир в Газа с незабавно прекратяване на огъня, незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници, ефективно предоставяне на хуманитарна помощ без пречки. Трябва да постигнем необратим напредък, за да сложим край на окупацията и да установим решението за две държави, както наскоро беше препотвърдено и с резолюция на Общото събрание на ООН. Нуждаем се от мир и в Ливан с незабавно прекратяване на военните действия, преминаване към пълно прилагане на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност. Имаме нужда от мир в Украйна, справедлив мир в съответствие с Хартата на ООН, международното право и резолюциите на Общото събрание", заяви Гутериш.

Присъствието му на Форума беше критикувано остро от Украйна и нейни западни партньори. В знак на протест украинският президент Володимир Зеленски отказа да приеме Гутериш, който планираше посещение и в Киев.

Украинската прокуратура заяви, че е започнала разследване за подкрепата на Северна Корея във войната на Москва като възможно престъпление на агресия. Западни разузнавания също потвърждават, че в Русия са били изпратени най-малко 1500 севернокорейски военни, за да се сражават срещу Украйна.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Сашо
преди 1 ден
Значи за Украйна може да идва да воюва кой ли не, а за Русия не. Сигнализирай за неуместен коментар