Китай се страхува от евентуална победа на Доналд Тръмп на изборите

Дипломатическите стъпки подчертават променящите се политически изчисления на Пекин

25.10.2024 | 10:17 Редактор:
Пекин сигнализира за намерението си да подобри връзките си с Обединеното кралство и Австралия.
Пекин сигнализира за намерението си да подобри връзките си с Обединеното кралство и Австралия.

Потенциалната победа на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп и икономическите проблеми у дома подтикнаха Китай да предприеме офанзива да очарова американските съюзниците и партньорите на САЩ.

Китайските официални лица опитаха да намалят дипломатическото напрежение

От обявяване на желано "ново начало" с Япония до разведряване с Индия, китайските официални лица се опитаха да намалят дипломатическите търкания дни преди президентските избори в САЩ. Пекин също така сигнализира за намерението си да подобри връзките си с Обединеното кралство и Австралия, привидно отклонение от вида на агресивна дипломация, с която стана известен по време на първия мандат на Тръмп.

Дипломатическите стъпки подчертават променящите се политически изчисления на Пекин и неговите партньори в очакване на възможно завръщане на един непредвидим президент на САЩ. Те могат да помогнат на Китай да се предпази от икономическа турбуленция от човек, който се зарече да наложи митнически тарифи на нива, които биха унищожили търговията между най-големите сили и биха наложили търговски заплахи дори за съюзниците на страната му.

"Китай беше необичайно загрижен в опитите си да уреди или подобри отношенията с много страни през последния месец", каза старши сътрудникът за Източна Азия в мозъчния тръст Lowy Institute в Сидни Ричард Макгрегър.

Китай постигна пробив с Индия

Той отбеляза, че Пекин търси приятели и партньори пред "угрозата от хаоса на Тръмп". Като илюстрация на тази промяна, Китай постигна пробив с Индия в понеделник със споразумение за възобновяване на операциите по патрулиране над спорната хималайска граница. Сделката сложи край на четиригодишното противопоставяне с Индия и повиши перспективата южноазиатската нация в крайна сметка да облекчи наказателните мерки за китайския бизнес.

Два дни по-късно президентът Си Дзинпин и министър-председателят Нарендра Моди проведоха първата си официална среща от 2022 г. насам в кулоарите на срещата на върха на БРИКС на нововъзникващите икономики в Русия, където лидерите обещаха да стабилизират отношенията.

"Двете страни трябва да засилят комуникацията и сътрудничеството, да управляват правилно различията и несъгласията", каза Си, цитиран от китайската държавна телевизия CCTV.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: архив, БГНЕС