200 000 убити и 400 000 ранени руски войници от началото на войната

Руснаците изграждат защитни позиции под земята в Харков

25.10.2024 | 09:52 Редактор:
Русия успява да привлече участници за бойното поле.
Русия успява да привлече участници за бойното поле.

Русия понася големи загуби на бойното поле в Украйна, пише Business Insider, позовавайки се на множество заключения на западни разузнавания и военни експерти. По данни на британското военно разузнаване към началото на октомври руските загуби са средно над 1200 души убити и ранени на ден.

От началото на войната досега Русия има 200 хил. убити и към 400 хил. ранени войници, сочат данни на западните разузнавания, цитирани от The Wall Street Journal. Загубите на Украйна са по-малки - към 80 хил. загинали и 400 хил. ранени. Данните обаче показват, че Русия успява да привлече участници за бойното поле - чрез съществени финансови стимули, които вече приближават и 3 млн. рубли еднократно в отделните региони.

Севернокорейските войски вече се придвижват в Курска област

Хиляди севернокорейски военни вече са се придвижили към Курска област в близост до фронтовата линия, сочат данните на военното разузнаване на Украйна. Подготовката за участието в битката е отнела няколко седмици, а за провеждането ѝ отговоря зам.-министърът на отбраната на Русия Юнис-Бека Евкуров.

Москва се надява с включването на севернокорейците в Курска област да освободи ресурс за фронтовата линия в Украйна. Според данните на Киев плановете са в бойните действия да се включат 12 хил. военни, сред които 500 офицери.

От Пентагона също потвърдиха наличието на севернокорейски войски в Русия, а руският президент Владимир Путин не отрече този факт. По време на брифинг в Казан той коментира наличието на снимки, показващи севернокорейски войски в Русия с думите, че "снимките са сериозно нещо".

"Искам да обърна внимание, че не действията на Русия доведоха до ескалацията в Украйна, а държавният преврат през 2014 г., поддържан от САЩ", каза той.

Русия и Украйна се приближават към паритет на използваните снаряди

"Съотношението на използваните артилерийски снаряди през последните дни е вече 1:2 в полза на Русия", каза зам.-министърът на отбраната на Украйна ген.-лейт. Иван Хаврилюк пред РБК-Украйна. Това е подобрение спрямо 1:3 в началото на лятото и забележителна промяна спрямо 1:7, или дори 1:8, в началото на годината.

Според Хаврилюк през последните седмици броят на украинските снаряди остава без промяна, което означава, че намаляват руските. Причината са масираните удари с дронове по няколко склада за оръжия, извършени в периода 18 септември - 9 октомври. За тези две седмици украинските дронове са свършили повече работа от две години западни санкции, отчитат експертите от украинското издание Defense Express.

Много западни наблюдатели са скептични, че санкциите на Запада ще спрат доставките на части, които Русия използва за своите бомби и снаряди - 55% от хрома, който използват например е внос, сочи анализ на британски Кралски институт за обединени услуги (RUSI).  

Русия изпраща на бойното поле в Харков нови резерви

За леко активизиране на бойните действия край Харков сочат справките на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в последните дни. Данните на воюващите в региона сочат, че намалява броят на бронираните машини, вероятно отчитайки влошаването на времето и невъзможността да бъдат използвани ефективно в следващите месеци.

Руснаците изграждат защитни позиции под земята. Украинският Център за отбранителни стратегии отбелязва, че Русия изпраща в района нови резерви, а не както досега да преструктурира военни от останалите части на фронтовата линия.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: архив, БГНЕС