Фон дер Лайен попари надеждите на РСМ и заяви: Можем да преодолеем пречките

Тя е на обиколка в Западните Балкани

24.10.2024 | 19:20 Редактор:

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен попари надеждите на македонския премиер Християн Мицкоски, че може да наложи промени в условията, при които Северна Македония да започне преговори за еврочленство. В присъствието на Мицкоски, Фон дер Лайен беше категорична - промените в Конституцията, които признават българите наравно с останалите етноси, са задължителни. Урсула фон дер Лайен е на обиколка в Западните Балкани.

В присъствието на Лайен, Християн Мицкоски се въздържа от поредните внушения, които адресира към своите граждани за български диктат, европейски унижения и обещания, че ще уреди отлагане на вписването на българите в македонската Конституция.

"Нашата страна остава сигурен и стабилен партньор на ЕС. Но очакваме ЕС, заедно с нас, да помогне да се намерят начини да продължим нашия път на европейска интеграция, като същевременно зачитаме легитимните възгледи на нашите граждани, че в бъдеще няма да се изправяме пред искания, които са в дълбоко противоречие с идеите и ценностите, на които лежи самият ЕС", заяви Мицкоски.

"Право в очите"

"Имаме много ясна цел - отварянето на първия преговорен клъстер за Северна Македония колкото е възможно по-скоро, като той е свързан с конституционните промени, с които страната е ангажирана. Надявам се всички политически сили в страната да се съберат, за да предприемат тази решителна стъпка напред. Сигурна съм, че можем да преодолеем пречките", коментира Фон дер Лайен.

И още нещо , което Урсула фон дер Лайн заяви пред македонския премиер "право в очите".

"Инвестираме в чист транспорт за вашата по-добра свързаност с останалата част от Европа. Заради Коридор 8 е много важен проект, който ще ви свърже с Албания на запад и с България на изток", подчерта тя.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС