fallback

Светът очаква развръзката на преговорите за край на кризата в Украйна

Лидерите на страните от Нормандската четворка се събират в Минск, за да уточнят последни детайли около политическо споразумение

11.02.2015 | 13:05 Автор: Красимир Кирев

Част от параметрите на евентуален мирен план бяха договорени късно снощи от участниците в Контактната група за Украйна. Те включват изтегляне на тежкото въоръжение от фронтовата линия, създаване на демилитаризирана зона в Донбас, дискусии за бъдеща политическа структура на Донбас и провеждането на избори. В това време, в телефонен разговор американският президент Барак Обама и руският му колега Владимир Путин стигнаха до единната позиция за бърз край на кръвопролитията.

Прес службите на Белия дом и Кремъл описаха заключенията от телефонния разговор с еднакви ключови думи – политически диалог, край на насилието, спазване на правата и интересите на всички граждани - нито дума за евентуална доставка на оръжия или конфронтация около позициите на Москва и Вашингтон преди новия кръг преговори в Минск. Изводът е еднозначен – изгледите за мирно споразумение са значителни.

"Всички участници в преговорите в Минск трябва да са на ясно, че разговорите са огромен шанс да направим първата голяма крачка към деескалация, надяваме се и към пълно затихване на оръжията. Подчертавам отново обаче – нищо не е решено. Провеждането на срещата само по себе си не дава гаранции за успех. Затова призовавам Москва и Киев да използват този шанс и да спрат ужасния конфликт", заяви германският външен министър Франк-Валтер Шайнмайер.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини добавя:

"Преговорите са шанс, който не може да бъде пропуснат, по много причини – заради хората, които губят живота си, заради принципите на международното право, заради суверенитета на Украйна, заради мира в Европа..."

Кой ще отстъпи пръв – Западът или Русия? И на каква цена? Има ли ултиматум към Москва за засилване на санкциите? Целият свят очаква отговорите на тези въпроси след срещата в Минск.

 

fallback
Още от Свят
fallback