Нова електронна система ще регистрира всички имоти в Гърция

Тя ще свърже данните с данъчните декларации

24.10.2024 | 15:01 Редактор:
Информация за всички имоти в Гърция.
Информация за всички имоти в Гърция.

Електронна "папка" за всички имоти в Гърция ще бъде създадена през 2025 г. с финализирането на Имотния регистър. Независимият орган за публични приходи (AADE) и Имотният регистър ще получат пълна представа за броя, вида, състоянието и географското разпределение на имотите, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В момента държавата няма точна информация за броя и местоположението на свободните имоти. Според последното преброяване на Гръцкия статистически орган (ELSTAT) на територията на страната има 793 884 свободни имота, от които 255 300 в Атика, 229 627 в Северна Гърция, 182 918 в Централна Гърция и 126 035 на островите в Егейско море и остров Крит.

В Регистъра ще има пълна информация за всички имоти в страната: площ, местоположение, етаж, електрификация, завършеност, статут на ползване, размер на съсобственост, както и информация за това дали са частна собственост, отдавани под наем, безвъзмездни, размер на наема и подробности за наемателите. Това значително ще улесни кръстосаните проверки на AADE.

Автоматично, без намесата на данъкоплатците, всички данни от Имотния регистър, както и декларациите Е9 и Е2 за имоти под наем, ще бъдат прехвърлени в Имотния регистър. Всяка нова декларация или промяна на данни за имот ще актуализира Регистъра автоматично. Имотите, които се отдават под наем чрез краткосрочни договори, също ще бъдат включени в регистъра.

Наемателите ще имат достъп до ново специално приложение, чрез което ще могат да проверяват данните за имотите, които наемат. Ако има разлики, например ако обявеният наем е по-нисък от платения, те ще бъдат задължени да декларират реалните цени. Когато наемодателят декларира край на наема, информацията ще бъде директно въведена в системата.

Незабавна данъчна ревизия

С пълното внедряване на новия Регистър се предвижда свързване с данъчните декларации, така че доходите от наеми и разходите на наемателите да бъдат предварително попълнени.

Чрез извличане на данни от вписванията в Имотния регистър одитиращите органи ще могат да сравняват тези данни с декларациите Е9 и Е1, за да проверят дали данъкоплатците са декларирали своите имоти коректно. Те ще проверяват дали характеристиките на имотите - като площ, вид, предназначение, местоположение, година на издаване на строителното разрешение и други - съответстват на данните в кадастъра.

Ако бъдат открити разлики в описанията на имотите, декларирани в AADE и в Имотния регистър, собствениците ще бъдат поканени да подадат коригиращи декларации Е9, за да съгласуват данните.

За имоти, за които се установи, че данъкоплатците са укрили информация или са подали неверни данни, ще бъдат наложени основен и допълнителен данък, лихви за просрочие, глоби за неточни данъчни декларации, както и допълнителен данък върху доходите по презумпция.

Снимка: Pexels