Германия може и да отреже помощите на украинските бежанци

Сега те получават по 563 евро месечно

24.10.2024 | 14:45 Редактор:
Украинските бежанци имат специален правен статут.
Украинските бежанци имат специален правен статут.

За 2024 година Германия е отделила между 5,5 и 6 милиарда евро в бюджета си за изплащане на финансови помощи на украинските бежанци, потърсили убежище в страната. През предходната 2023 година средствата бяха дори по-големи – 8,8 милиарда евро.

За сравнение: средствата за военна помощ на Украйна през тази година, са 8 млрд. евро, а в проектобюджета за 2025 г. – 4 милиарда. На фона на тези цифри в Германия напоследък все по-често се чуват предложения за преразглеждане на системата за социална поддръжка на украинските бежанци – включително и за да бъдат стимулирани по-активно да търсят работа.

Помощите, които получават украинските бежанци в Германия

Украинските бежанци имат специален правен статут в Германия. Първо, за разлика от бежанците от всички други страни, включително тези, в които има война или въоръжени конфликти, на тях не им се налага да преминават през дълга административна процедура, за да получат разрешение за пребиваване и убежище. По силата на специална директива на ЕС украинците автоматично получават временна защита в Германия и другите държави от Общността.

Второ, което вече е чисто германска специфика, украинците получават във Федералната република много по-голяма финансова помощ, отколкото всички други кандидати за убежище. На украинските бежанци, както и на нуждаещите се германски граждани, се изплащат базови социални помощи, т.нар. Bürgergeld.

При това тази сума съвсем не е малка: несемейните хора получават по 563 евро месечно, а двойките – по 506 евро на човек. Освен това държавата покрива разходите за медицинска осигуровка, за наем и част от режийните разноски, отделя пари за покупката на мебели и училищни пособия, плаща езиковите курсове

Финансовият министър смята, че бюджетът може да спести милиарди

Наскоро обаче с инициатива за намаляване на помощите за украинските бежанци излезе германският министър на финансите Кристиан Линднер, също представител на либералите. В голямо интервю за списание "Виртшафтсвохе" той предложи да се преразгледа привилегированият правен статут, който гражданите на Украйна автоматично получават в Германия, а паричните помощи за тях да не се различават от тези за всички други кандидати за убежище в страната.

По-конкретно Линднер предлага всички получатели на т.нар. Bürgergeld да взимат точно фиксирана сума за плащане на наема – а не според действителните разходи за обитаваното жилище, информира DW.

"Така те сами ще преценяват дали не им е по-изгодно да се преместят в по-малко жилище и как да го отопляват", заяви Линднер, който смята, че по този начин биха могли да се спестят милиарди на бюджета в Германия.

Снимка: БГНЕС