Турция отвърна на терора с десетки атаки по позиции на ПКК в Ирак и Сирия

Работата по идентификацията на нападателите продължава

24.10.2024 | 13:54 Редактор:

Турция извърши въздушни удари срещу цели на кюрдски бойци в Ирак и Сирия. Това става само часове след терористичния атентат в близост до най-големия военен комплекс край Анкара. При атаката загинаха петима души, а други 22-ма бяха ранени. 

Терористите, използвайки тактика на камикадзета, проникват в охраняемия военен комплекс вчера следобед. Една от жените в групата се самовзривява на място, докато друг нападател, въоръжен с тежки оръжия и гранати, влиза в комплекса. След престрелка с охраната той също е елиминиран. Турските власти смятат, че заради използваните при атаката оръжия, зад нападението стои терористичната организация ПКК.

"Работата по идентификацията на нападателите продължава. Като се има предвид метода на атаката и анализа на кадрите, първоначалната ни оценка е, че терористите са членове на ПКК", коментира министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерикая.

Въпреки че до момента няма официално поета отговорност за атентата, турските удари по бази в Сирия и Ирак ясно подсказват отговора на Анкара.

"Към настоящия момент няма поета отговорност, но турската държава нанесе 32 удара срещу позиции на ПКК в Ирак и Сирия. На пръв поглед нещата изглеждат тривиални, но събитията имат дълбоки корени в турската вътрешна политика", отбеляза проф. Владимир Чуков.

Според експерти, част от кюрдските групи са радикализирани и терористичният акт е извършен в чувствителен политически момент. Те смятат, че атаката е насочена към лидера на Турция, в опит да повлияе на политическата обстановка.

Наскоро беше отправен призив към лидера на ПКК Абдула Йоджалан, който излежава доживотна присъда в затвора, да обяви разпускането на организацията в замяна на помилване. Това е също важен елемент от контекста на събитията, смята проф. Чуков.

Военният комплекс "ТУСАШ", където се произвеждат известните дронове "Байрактар" – символ на турската военна индустрия, също е важна част от атаката. Износът на оръжия и технологии от Турция за миналата година надхвърля 10 милиарда долара.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС