Над 20 хил. чужденци са част от бойните дивизии на ИДИЛ

Около 3400 от тях идват от Западния свят

11.02.2015 | 12:53 Редактор: Красимир Кирев
Над 20 хил. чужденци са част от бойните дивизии на ИДИЛ

Над 20 хил. чужденци са в бойните дивизии на терористичната организация "Ислямска държава". Около 3400 от тях идват от Западния свят. За това говорят редица свидетелски показания, събрани от американските тайни служби. На лице е очевидно заключение - броят на чуждестранните бойци в Ирак и Сирия расте безпрецедентно и многократно надхвърля този на бойците, включили се във военните сблъсъци в Афганистан, Пакистан, Йемен или Сомалия, през последните 20 г.

Според анализа едва 150 американци са рамо до рамо с джихадистите, което означава, че огромна част от тези 3400 чужди бойци идват от Европейския съюз. Много малка част от гастролиращите в Сирия и Ирак екстремисти са арестувани, а други – загинали на бойното поле.


От националният център по контратероризъм на САЩ назовават нещата с истинските им имена – Ислямският халифат е най-голямата конвергенция на ислямисти-терористи в световната история. Систематичните бомбардировки на международната коалиция не са спрели притока на бойци от различни точки на света.


И докато Европа няма решение на сложната задача – как да се предпази от завръщащите се джихадисти от Близкия изток, Вашингтон констатира: „Няма пряка опасност за сигурността на страната“. Тази оценка обаче е повече от условна, имайки предвид призивите от страна на ръководителите на "Ислямска държава" към т. нар. – самотни вълци – екстремисти, които живеят в Западните държави, да извършват самостоятелни атаки.