Изкараха Пъф Деди по-страшен от Дявола, но монетата има две страни

Над 120 потенциални жертви са предприели съдебни действия срещу него

24.10.2024 | 09:07 Редактор:
Пъф Деди е обвинен в изключително тежки престъпления.
Пъф Деди е обвинен в изключително тежки престъпления.

Рапърът и музикален продуцент Шон "Диди" Комбс, по-известен през годините като Пъф Деди, беше арестуван в средата на септември. Част от обвиненията са изнудване, трафик на хора с цел сексуална експлоатация, измама и принуда.

Над 120 потенциални жертви са предприели съдебни действия срещу него, прокуратурата го разследва, а новите обвинения пристигат едно след друго. Но се появиха и голям брой фалшиви новини. Песни, генерирани от изкуствен интелект, фалшиви видеа и конспиративни теории за Комбс заляха TikTok. Кратките видеа със спекулации постигат успех.

Спекулации и фалшиви изображения и песни

В социалните мрежи се разпространяват няколко снимки и видеа, за които се твърди, че показват Камала Харис с Комбс. Те обаче не са истински. На една от тях кандидатът на Демократическата партия уж е на едно от партитата на Диди, на които се твърди, че рапърът е упражнявал сексуално насилие. 

Невярно се разпространява информацията, че екипът на Харис е похарчил над 5 милиона долара, за да свали изображението от интернет, предаде ARD. Всъщност лицето на кандидата за президент е било изкуствено добавено към снимката.

Обратно търсене по изображението показва, че снимката е правена през 2019 година и на нея с Комбс е модната стилистка Миса Хилтън, а не Камала Харис. Друго фалшиво изображение, където пък лицето на Комбс е добавено към снимка на Харис с водещия Монтел Уилямс, беше споделено дори от Доналд Тръмп.

Името на канадския музикант Джъстин Бийбър също често се споменава във връзка със скандала с Комбс. Твърди се, че Бийбър е една от жертвите на американския рапър. За "доказателство" се представя песен, която звучи сякаш е изпълнена от канадеца. В нея той пее: "Загубих се на парти на Диди, не знаех, че ще свърши така. Бях там за ново "Ферари", но ми струваше много повече от душата ми. Не си струваха богатството и славата."

Джъстин Бийбър обаче никога не е изпълнявал такава песен - тя е генерирана с изкуствен интелект, използващ гласа му.

За пореден път се разпространява видеоклип, за който се твърди, че е от анимационния сериал "Семейство Симпсън" и че "предрича" скандала с Шон Комбс. Той обаче също е създаден с изкуствен интелект и показва анимационната версия на рапъра, който бяга от полицаи. Такава сцена никога не е излъчвана в сериала.

Няма тайни тунели и връзки с други къщи

В социалните мрежи може да се намери и много информация за предполагаемите тунели под имението на Комбс. Според някои публикации тунелите свързвали къщата на рапъра с имението на "Плейбой" наблизо, а други твърдят, че през тях можело да се стигне до дома на Майкъл Джексън. За никое от тези твърдения обаче няма доказателства, информира DW.

Знае се само, че органите на реда са открили тунел под имението на Комбс. За него обаче се казва, че всъщност е свързан с подземен басейн в къщата. Американските медии съобщиха за това още преди години. "Лос Анджелис Таймс" разказва, че къщата на Комбс има огромен плувен басейн и подводна пещера, които са свързани с тунел.

Кадрите, които се разпространяват и за които се твърди, че показват тунела, също не са автентични.

Снимка: БГНЕС