Русия засипва Украйна с дронове, подготвяйки мащабна атака през зимата?

96% е успеваемостта на украинските ПВО

24.10.2024 | 08:34 Редактор:
Украинските ПВО засега постигат висока успеваемост.
Украинските ПВО засега постигат висока успеваемост.

Русия активно атакува Украйна с дронове, сменяйки няколко пъти тактиката в опит да пробие защитата на системите за ПВО. Руските дронове обикновено летят на три вълни. 

В началото се използват примамки - дронове без бойни глави или от евтини материали, които да изтощят отбраната. Те трудно се разпознават и военните полагат максимално усилие за унищожаването им. В последната вълна се използват изцяло бойни дронове, с надеждата, че реакцията вече няма да бъде толкова адекватна и ефективна.

Само за първите три седмици на октомври над Украйна са изстреляни повече от 1,1 хил., спрямо над 850 през септември, който беше рекорден за използвани дронове от Русия.

По данните на Военновъздушните сили на Украйна 51 от използваните дронове са достигнали своите цели през октомври досега, или това прави към 96% успеваемост на украинските ПВО. Част от дроновете са неутрализирани със средствата за радиоелектронна борба.

От началото на септември досега имаше само едно денонощие без обстрел с дронове и ракети над Украйна. Последната комбинирана атака с използването на голям брой ракети беше на 4 септември. Оттогава руснаците използват основно дронове във своите атаки. 

Опасенията в Украйна са, че в момента Русия трупа резерви, които да използва за нова мащабна атака по енергийната инфраструктура в началото на зимните месеци.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС