Двама от заподозрените нападатели на атаката в Анкара са ликвидирани

Категорично осъждаме тероризма във всички негови форми, заяви генералният секретар на НАТО Марк Рюте

23.10.2024 | 21:37 Редактор:

Тежко въоръжени терористи с автомати и експлозиви нахлуха в сградата на един от най-големите турски отбранителни комплекси. Четирима са загиналите, 14 са ранените.

Експлозии отекват пред централата на турската аерокосмическа индустрия в следобедните часове. След взривовете започва престрелка. Двама от заподозрените нападатели - мъж и една жена, са били ликвидирани. 

"Двама терористи бяха неутрализирани при терористичната атака. За съжаление, имаме четирима убити и 14 ранени при атаката", каза съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая.

Нападението се случва по време на срещата на Владимир Путин и Реджеп Ердоган на срещата на държавите от БРИКС в руския град Казан. Разговорът започна с размяна на съболезнования.

"Специално ви благодаря, че изразихте съболезнованията си във връзка с терористичната атака. Това е едно коварно терористично нападение и пожелавам бързо възстановяване на пострадалите", заяви Ердоган.

В социалната мрежа Х генералният секретар на НАТО Марк Рюте изрази огромното си безпокойство от атаката.

"НАТО стои зад Турция. Категорично осъждаме тероризма във всички негови форми и следим отблизо развитието", написа той.

TAI е държавна компания за оръжейни и аерокосмически технологии в Турция, разположена в Кахраманказан, на около 28 км северозападно от столицата. Тя произвежда граждански и бойни самолети, както и дронове. Притежава и  лиценз за производство на изтребители, включително американските F-16. 

Разследването по случая продължава, възможно е да има и други участници. Минути след атаката турските власти забраниха на медиите да публикуват неофициална информация от социалните мрежи и наредиха публикациите, насърчаващи тероризма да бъдат свалени незабавно.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС