Виктор Орбан: Eвропейските лидери искат да вкарат ЕС в руско-украинската война

Никой окупатор все още не е успял да нахлуе или опитоми унгарците, каза премиерът на страната

23.10.2024 | 15:42 Редактор:
Орбан с остри думи към ЕС.
Орбан с остри думи към ЕС.

Паралели между комунистическия режим, срещу който гражданите на Унгария се вдигат на въстание през 1956 година, и Европейския съюз, направи министър-председателят на страната Виктор Орбан. Той държа реч по случай годишнината от събитието.

В началото Орбан поздрави участниците в защитата на страната от наводнения, които бяха поканени на събитието, организиран в парк "Миленарис". Премиерът изтъкна сътрудничеството при наводнения, след което премина към това, че ако Унгария е в беда и народът ѝ трябва да се обедини.

Той припомни, че революцията от 1956 г. е била предшествана от нещастия, като земетресение и наводнения в началото на годината, а след това каза, че до октомври историята е "напуснала леглото си".

"Унгарците са свободолюбив народ и е въпрос на време да се измъкнат от хамута. Никой окупатор все още не е успял да нахлуе или опитоми унгарците", посочи Орбан, цитиран от "Telex".

"Съветският имперски гнет ни осакати, ограби и направи унгарските семейства в мизерия. Той искаше да постави ресурсите на нашата страна, труда на нашия народ, в услуга на империята, вместо на националния интерес. Те поставиха марионетно правителство на врата ни, в което седяха колаборационистите унгарци. Техният мандат беше да прехвърлят активите на унгарците в чужди ръце и да ги поставят на имперска служба", добави той.

Според премиерът, днес Унгария е свободна.

"Около нас се води война, която става все по-кървава и отчайваща. Стотици хиляди вече са загинали на фронтовата линия, европейската икономика е ударена в белите дробове, развитието е спряло, а цените растат до небесата", заяви той.

По думите му, санкциите обезкървяват ЕС, инвеститорите мигрират към САЩ, но европейските лидери все още живеят в илюзията за победа във войната.

Той настоя, че е време да се каже: европейските лидери, брюкселските бюрократи, въведоха Европа в безнадеждна война. Според него те искат да вкарат целия Европейски съюз в руско-украинската война, като добави, че същността на новия план за победа е да се разшири войната, като се покани Украйна в НАТО и се преместят фронтовите линии на територията на Русия, пише "Труд".

"Няма да участваме в никакво имперско съревнование", подчерта Орбан.

Снимка: БГНЕС