Убиха сочения за наследник на Хасан Насрала в "Хизбула"

Под натиска на САЩ продължават преговорите за примирие

23.10.2024 | 13:57 Редактор:

Американският държавен секретар Антъни Блинкен призова Тел Авив да приключи войната в Газа сега. Първият дипломат подчерта -  Израел вече е постигнал стратегическите си цели, а хуманитарната ситуация в палестинския анклав е твърде тежка за цивилните.

"Продължаваме активно да разговаряме с "Хизбула" в Ливан, за да постигнем споразумение. "Хизбула" трябва да се изтегли от границата, а ливанските власти да възстановят мира по границата с Израел, за да могат хората да се върнат безопасно в домовете си. Дипломатическото споразумение за мир е единственото решение за региона", каза Блинкен.

След срещата си с премиера Нетаняху в Израел, утре първият американски дипломат ще бъде в Катар, а в петък ще се срещне в Лондон с арабски представители за преговори за конфликтите в Газа и Ливан.

Израел не се трогва от призивите за мир

А на фона на дипломатическата совалка, Израел продължава да атакува цели на "Хизбула" в Ливан, взривявайки цели сгради, под които се твърди, че има скривалища на групировката.

Армията официално потвърди – елиминиран е соченият за наследник и братовчед на покойния лидер Хасан Насрала -  Хашем Сафиедин. Той е бил убит заедно с други командири на "Хизбула" при ракетно нападение в Ливан преди три седмици. Но въпреки отстранените лидери, Израел не показва признаци, че ще прекрати военните си кампании в Газа и в Ливан.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС