fallback

Малко повече оптимизъм за мирните преговори за Украйна-Чилкот

11.02.2015 | 10:19

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че отива на преговорите в Минск, за да прекрати огъня "незабавно, без каквито и да било условия" и да започне политически диалог, съобщава сайтът на президента.

На 10 февруари вечерта президентът на САЩ Барак Обама е разговарял с Порошенко и двамата са обсъдили ситуацията в Донбас и необходимостта от спиране на огъня и мирно решение на кризата.

Обама е говорил по телефона и с руския президент Владимир Путин, съобщи Белият дом. В документа се казва, че "ако Русия продължава агресивните действия в Украйна, включително изпращане на войски и оръжие, както и финансиране за сепаратистите, цената за Русия се повишава".

За 11 февруари е насрочена среща в нормандски формат в Минск за решаване на кризата в Украйна.

 

Коментар от Лондон на Райън Чилкот от Bloomberg TV за предстоящите мирни преговори за Украйна в Минск.

 

"В момента има малко повече оптимизъм, отколкото преди 24ч.

Украинският президент потвърди, че ще присъства на преговорите. Четирима президенти трябва да бъдат там, за да проработят. Трябва да чуем и дали руският президент ще потвърди. Досега са потвърдили германският канцлер и френският президент.

Президентът Обама се обади вчера на руския президент - този знак, че САЩ се намесват предизвика оптимизъм. Руските акции, листвани в САЩ имаха леко повишение.

Но в края на краищата не знаем още нищо. И преди е имало преговори, които не са успявали да предизвикат примирие, нито устойчив мир.

Трябва да изчакаме.

Знаем, че има няколко стимула в ръцете на Западна Европа и САЩ - включително повече санкции. Вчера заместник външният министър на Германия каза, че Русия ще бъде изправена пред нови санкции още от утре.

Европейските лидери се събират и ще го решат, ако тези преговори се провалят.

Освен това САЩ дава да се разбере, че все още обмислят възможността да въоръжат украинските военни.

 

Украинската икономика се сви с повече от 6% миналата година. Прогнозата за тази година е за почти 5% - 4,7% спад.

Големият проблем е в това, че Украйна има нужда от 15 млрд долара финансова помощ. Миналата година получи 17 млрд долара от МВФ. Получи 3 млрд долара година по-рано от Русия. Вчера Русия каза, че Украйна е поискала преструктуриране на този дълг, но руските власти са отказали. Това е важна част от пакета за финансова помощ, тези 3 млрд долара, които украинците дължат на руснаците. Това бе сделка, сключена от Янукович малко преди новото правителство в Киев да поеме властта.

Трябваше да бъде част от голяма сделка за 10 млрд долара, но Янукович избяга от Киев.

Чухме Джак Лю на срещата на финансовите министри на Г20 в Истанбул, който каза, че има значителен напредък в последните няколко дни за постигане на споразумение.

Бих посочил, че МВФ има ключова роля в него.

Чухме директора на МВФ, Кристин Лагард, която каза, че докато има война в Източната част на страната е много трудно да си представим как биха могли да върнат новия заем от фонда."

 

fallback
Още от Свят
fallback