fallback

Ким Чен Ун видя заплаха от САЩ, докато Китай отново провокира Тайван

Лидерът на Северна Корея призова за модернизиране на въоръжените сили

23.10.2024 | 07:43 Автор: Тодор Петров

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун нарече стратегическия ядрен потенциал на САЩ заплаха. Той посети стратегически ракетни бази и провери готовността им за действие за стратегическо възпиране.

"Стратегическите ядрени средства на САЩ представляват постоянно нарастваща заплаха за средата за сигурност на Северна Корея и дългосрочните заплахи изискват от Пхенян задълбочена и строга позиция на ядрените му сили за противодействие", заяви Ким, цитиран от държавната новинарска агенция КЦТА.

Севернокорейският лидер също така призова за модернизиране на въоръжените сили, като в бъдеще се даде приоритет на стратегическите ракетни сили.

Ново напрежение между Китай и Тайван

В същото време китайски самолетоносач е преминал през Тайванския проток заедно с придружаващите го кораби. Движил се в северна посока, след като преминал през водите в близост до контролираните от Тайван острови Пратас.

Китайските кораби, един от които бил най-старият от трите китайски самолетоносача – "Ляонин", са били забелязани снощи и отбранителните сили на Тайван са ги проследили. Островите Пратас се намират в северния край на Южнокитайско море, предаде БТА.

Китайското министерство на отбраната към момента не е отговорило на запитване за коментар.

Миналата седмица "Ляонин" участва в китайски военни учения в близост до остров Тайван, който Пекин смята за своя територия, въпреки категоричните възражения на правителството в Тайпе.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback