Ким Чен Ун видя заплаха от САЩ, докато Китай отново провокира Тайван

Лидерът на Северна Корея призова за модернизиране на въоръжените сили

23.10.2024 | 07:43 Редактор:
Ким Чен Ун посети стратегически ракетни бази.
Ким Чен Ун посети стратегически ракетни бази.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун нарече стратегическия ядрен потенциал на САЩ заплаха. Той посети стратегически ракетни бази и провери готовността им за действие за стратегическо възпиране.

"Стратегическите ядрени средства на САЩ представляват постоянно нарастваща заплаха за средата за сигурност на Северна Корея и дългосрочните заплахи изискват от Пхенян задълбочена и строга позиция на ядрените му сили за противодействие", заяви Ким, цитиран от държавната новинарска агенция КЦТА.

Севернокорейският лидер също така призова за модернизиране на въоръжените сили, като в бъдеще се даде приоритет на стратегическите ракетни сили.

Ново напрежение между Китай и Тайван

В същото време китайски самолетоносач е преминал през Тайванския проток заедно с придружаващите го кораби. Движил се в северна посока, след като преминал през водите в близост до контролираните от Тайван острови Пратас.

Китайските кораби, един от които бил най-старият от трите китайски самолетоносача – "Ляонин", са били забелязани снощи и отбранителните сили на Тайван са ги проследили. Островите Пратас се намират в северния край на Южнокитайско море, предаде БТА.

Китайското министерство на отбраната към момента не е отговорило на запитване за коментар.

Миналата седмица "Ляонин" участва в китайски военни учения в близост до остров Тайван, който Пекин смята за своя територия, въпреки категоричните възражения на правителството в Тайпе.

Снимка: БГНЕС