Бенямин Нетаняху настоя пред Блинкен за промени в политиката и сигурността в Ливан

Блинкен подчерта необходимостта Израел да допуска повече хуманитарна помощ в Ивицата Газа

22.10.2024 | 21:30 Редактор:
Блинкен е на 11-ото си посещение в Близкия изток от началото на войната в Газа.
Блинкен е на 11-ото си посещение в Близкия изток от началото на войната в Газа.

На среща с премиера на Израел Бенямин Нетаняху американският държавен секретар Антъни Блинкен призова Израел да използва разкрилите се след смъртта на лидера на радикалната палестинска групировка "Хамас" Яхия Синуар възможности да осигури освобождаване на израелските заложници, държани от "Хамас" в Ивицата Газа от началото на израелско-палестинския конфликт на 7 октомври 2024 г., и да сложи край на конфликта, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на изявление на Държавния департамент на САЩ.

"През последните няколко седмици не се водеха преговори за прекратяване на войната, защото Синуар отказваше да преговаря", каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър миналата седмица.

Освен това днес Блинкен подчерта необходимостта Израел да допуска повече хуманитарна помощ в Ивицата Газа. Блинкен е на 11-ото си посещение в Близкия изток от началото на войната в Газа.

Срещата им продължи два часа и половина в приятелска атмосфера

Нетаняху заяви на днешната среща, че са нужни промени в областта на политиката и на сигурността в Ливан, които да позволят на разселените израелци да се завърнат спокойно по домовете си в северната част на страната си.

Срещата на премиера на Израел с първия американски дипломат продължи два часа и половина в приятелска и продуктивна атмосфера, гласи изявлението на канцеларията на Нетаняху, цитирано от БТА.

Министър-председателят посочи, че Израел работи усилено да върне в родината заложниците, които все още са държани от радикалната палестинска групировка "Хамас" в Ивицата Газа, и че елиминирането на лидера на "Хамас" Яхия Синуар "може да има положителен ефект по отношение на освобождаването на пленниците, постигането на всички цели на войната и на това, което ще се случи след края на войната".

Снимка: БГНЕС