Си Дзинпин: Светът е в хаос, но приятелството между Русия и Китай ще продължи

През май той и Владимир Путин обявиха "нова ера" на партньорство си

22.10.2024 | 20:46 Редактор:
Днес Путин нарече Си скъп приятел.
Днес Путин нарече Си скъп приятел.

Приятелството между Русия и Китай ще продължи въпреки настаналия хаос в света. Това каза китайският президент Си Дзинпин на руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

През май Си и Путин обявиха "нова ера" на партньорство между двата най-могъщи съперника на Съединените щати, които те определят като агресивен хегемон от Студената война, сеещ хаос по света.

"В момента светът преминава през промени, невиждани от сто години, международната ситуация е оплетена в хаос", каза Си Дзинпин на Путин в руския град Казан при откриването на срещата на БРИКС.

"Но аз силно вярвам, че приятелството между Китай и Русия ще продължи за поколения напред и отговорността на великите страни към техните народи няма да се промени", добави той.

Критика от САЩ

Русия, която води война срещу подкрепяната от НАТО Украйна, и Китай - под натиск от усилията на САЩ да се противопоставят на нарастващата им военна и икономическа сила - все повече намират обща геополитическа кауза.

Американският президент нарече Си "диктатор", а Путин "убиец" и "бясно куче". Пекин и Москва го порицаха за коментарите му. Днес Путин нарече Си "скъп приятел" и каза, че партньорството с Китай е фактор за стабилност в света.

"Руско-китайското сътрудничество в световните дела е един от основните стабилизиращи фактори на световната сцена", посочи руският държавен глава.

Си посочи, че сътрудничеството с групата БРИКС е "най-важната платформа за солидарност и сътрудничество между държавите с нововъзникващи пазари и развиващите се страни в днешния свят", предаде БТА.

Той каза, че БРИКС е "основна сила в насърчаването на реализирането на равноправна и организирана глобална многополюсност, както и на приобщаваща и толерантна икономическа глобализация".

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен Антинацист
преди 3 дни
Само с общи усилия и силно партньорство ще победите репитилите от САЩ!!! Сигнализирай за неуместен коментар