Володимир Зеленски: Преговорите с Русия зависят от новия президент на САЩ

Германия се страхува от реакцията на Русия, ако Украйна бъде поканена в НАТО, смята украинският лидер

22.10.2024 | 15:30 Редактор:
Киев разчита на подкрепата на Запада в борбата с руската инвазия.
Киев разчита на подкрепата на Запада в борбата с руската инвазия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта, че перспективата за мирни преговори с Русия зависи от изхода на президентските избори в САЩ следващия месец. Президентът добави, че въз основа на разговорите с двамата кандидати очаква Съединените щати да демонстрират политиката много бързо и няма да чакат до януари.

Доналд Тръмп неведнъж е изразявал скептицизъм относно военната и финансовата подкрепа на Вашингтон за Киев и в резултат има опасения, че победата на републиканския кандидат може да създаде проблеми за Киев, който се бори с руските сили на изток и на юг. Зеленски увери, че е провел "добри" срещи както с Тръмп, така и с вицепрезидента Камала Харис, която е кандидат на демократите.

"Имах добра среща с Тръмп. Тя беше много положителна. И аз се радвам за това. Имах много добра среща с Харис, не първата", каза още Зеленски.

Германия е скептична към присъединяването на Украйна в НАТО

Украинският лидер заяви още, че Германия "се страхува" от това как ще реагира Русия, ако Украйна бъде поканена да се присъедини към военния алианс на НАТО.

"Факт е, че германската страна е скептична по отношение на присъединяването ни към НАТО. Те се страхуват от руската реакция", допълни той, цитиран от БГНЕС.

Украинският президент призова за незабавна покана за присъединяване към НАТО като част от неговия "план за победа", което предизвика яростна реакция в Москва. Той вярва, че Франция и Великобритания го подкрепят и посочи, че реакцията на Германия и други страни от НАТО, като Унгария и Словакия, също зависи от Съединените щати.

Киев разчита на подкрепата на Запада в борбата с руската инвазия, която се проточва вече трета година. Силите на Москва напредват на бойното поле, където имат превъзходство в жива сила и оборудване срещу Украйна.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 2 дни
Франция и Британия го подкрепят, защото си мислят, че ядрения облак няма да ги достигне ... лицемери ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
дайте да дадем
преди 2 дни
Поне си признава, че всичко зависи от Господарят! До последния украинец - за американските интереси! Сигнализирай за неуместен коментар