fallback

Русия не успя да спре надеждите на Молдова за светло бъдеще в ЕС

50,46% от гласоподавателите са предпочели европейската перспектива на страната

22.10.2024 | 13:58 Автор: Искра Ангелова

С малко над половината гласове, подадени в референдума в неделя, Молдова избра бъдеще в Европейския съюз. Предварителните резултати показаха, че 50,46% от гласоподавателите са предпочели европейската перспектива на страната чрез вписване в Конституцията.

Световните медии коментират, че развръзката е настъпила след напрегнато очакване Москва да окаже решаващо влияние в обратна посока.

В коментарите се отбелязва, че милиони, вложени в руска пропаганда и дезинформация, за малко да склонят молдовците да се откажат от Евросъюза. Режимът на Путин дори не опитвал да прикрива намесата си, съобщава "Гардиън".

До последно изходът от референдума оставаше неясен и президентът Мая Санту отправи обвинения към тези, които осуетиха очакваната лесна победа в допитването.

Неприятно изненадани граждани

"Престъпни групи, работещи съвместно с чужди сили, враждебно настроени към нашите национални интереси, атакуваха страната ни с десетки милиони евро, с лъжи и пропаганда", заяви Санту.

В ЕС са категорични, че има доказателства за "безпрецедентна намеса", въпреки че Русия отрича. Голяма част от гражданите споделиха, че са неприятно изненадани от съпротивата срещу еврочленството.

"Тъжно, тъжно е, защото никак не мога да разбера как стана така. Защото всички страни от нашия живот и очакванията ни показват, че все пак трябва да станем част от Европейския съюз", коментира учителят по музика Юрие Маховичи.

"Надяваме се, че нещата ще се подобрят икономически и социално, и че положението ще стане по-добро и тези млади хора, които заминаха за чужбина, ще се върнат в Молдова", каза служител в частния сектор.

Самата Мая Санту, която е инициатор на референдума, ще трябва да се изправи на втори тур срещу кандидата, подкрепян от проруските сили. Александър Стояногло - социалист и бивш главен прокурор е необичаен противник. Представители на молдовските власти казват, че е от отдел 11 на руското разузнаване, който се занимава с Молдова.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback