Русия не успя да спре надеждите на Молдова за светло бъдеще в ЕС

50,46% от гласоподавателите са предпочели европейската перспектива на страната

22.10.2024 | 13:58 Редактор:

С малко над половината гласове, подадени в референдума в неделя, Молдова избра бъдеще в Европейския съюз. Предварителните резултати показаха, че 50,46% от гласоподавателите са предпочели европейската перспектива на страната чрез вписване в Конституцията.

Световните медии коментират, че развръзката е настъпила след напрегнато очакване Москва да окаже решаващо влияние в обратна посока.

В коментарите се отбелязва, че милиони, вложени в руска пропаганда и дезинформация, за малко да склонят молдовците да се откажат от Евросъюза. Режимът на Путин дори не опитвал да прикрива намесата си, съобщава "Гардиън".

До последно изходът от референдума оставаше неясен и президентът Мая Санту отправи обвинения към тези, които осуетиха очакваната лесна победа в допитването.

Неприятно изненадани граждани

"Престъпни групи, работещи съвместно с чужди сили, враждебно настроени към нашите национални интереси, атакуваха страната ни с десетки милиони евро, с лъжи и пропаганда", заяви Санту.

В ЕС са категорични, че има доказателства за "безпрецедентна намеса", въпреки че Русия отрича. Голяма част от гражданите споделиха, че са неприятно изненадани от съпротивата срещу еврочленството.

"Тъжно, тъжно е, защото никак не мога да разбера как стана така. Защото всички страни от нашия живот и очакванията ни показват, че все пак трябва да станем част от Европейския съюз", коментира учителят по музика Юрие Маховичи.

"Надяваме се, че нещата ще се подобрят икономически и социално, и че положението ще стане по-добро и тези млади хора, които заминаха за чужбина, ще се върнат в Молдова", каза служител в частния сектор.

Самата Мая Санту, която е инициатор на референдума, ще трябва да се изправи на втори тур срещу кандидата, подкрепян от проруските сили. Александър Стояногло - социалист и бивш главен прокурор е необичаен противник. Представители на молдовските власти казват, че е от отдел 11 на руското разузнаване, който се занимава с Молдова.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


6
1 rate up comment rate down comment 0
graucho
преди 3 дни
Спечелената победа с клизма от един процент означава, че ще си имаме още една Унгария - руски троянски кон в ЕС. На всичкото отгоре въпросът с почти 100% руската област Транснистрия в Молдова, претъпкана с гарнизони на руски войски и оръжейни складове, остава отворен. Бесарабските българи също гласуваха масово против ЕС. Тия референдуми отсега нататък трябва да се правят с летва от 80% мнозинство. Сигнализирай за неуместен коментар
5
3 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 3 дни
Евроатлантиците са с 0.5 % повече. Светло евроатлантическо бъдеще я чака Молдова. Хайде да направим референдум и в България, за да тестваме настроенията. Над 80% от българите са против въоръжаването но Украйна, т.е. искат Украйна да загуби, а същият процент не желаят да чуят за еврото. Според друга статистика 50 % у нас считат, че НАТО причини конфликта в Украйна. Това, ако е евроатлантизъм, аз съм Мая Санту. Сигнализирай за неуместен коментар
4
5 rate up comment rate down comment 0
Sofpartner
преди 3 дни
Хайдееее и Молдова би шута на рашистите. Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 1
Sofpartner
преди 3 дни
Злобейте червени изкопаеми.Ако не беше "могучий" се се се ре, сега кубинците нямаше да умират от глад. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 5
анонимен
преди 3 дни
"светлото бъдеще в ес" е огромна лъжа. България е от 15тина години в ес и е опустошена, разграбена, изкупена от държави, всичко е частно, държавата е слаба, защото всичко е частно, но е собственост на чужди държави. ес е заплаха за съществуването на народа на България! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 7
К.Николов
преди 3 дни
При 80 % преброени - резултатът беше 45:55 ..... Сега изведнъж проЕС са с 50,5:49,5 .... Ама като "нашите" правят далавери;- Няма проблем .... Сигнализирай за неуместен коментар