САЩ искат примирие в Близкия изток, докато Израел и "Хизбула" воюват ожесточено

Израелската армия обещава да разкрие как Иран финансира терористи

22.10.2024 | 13:31 Редактор:

Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна в Израел, за да направи нов опит да постигне примирие в Ивицата Газа. Официални лица признаха, че е прибързано да се очаква пробив при тази поредна визита в Близкия изток. 

Блинкен започна 11-ото си посещение в региона, откакто Израел предприе офанзива в Газа. По-рано той предупреди Израел, че САЩ могат да задържат част от своята военна помощ, ако не бъде допусната хуманитарна помощ за гладуващите в Газа над 1,5 млн. души. 

Американският първи дипломат ще посети също Йордания и Катар. Визитата му е на фона на ожесточената размяна на удари между Израел и "Хизбула". Шиитското движение изстреля от Ливан ракети срещу две военни бази близо до Тел Авив и срещу военноморска база западно от Хайфа.

Атаките са били посрещнати успешно от израелската система за противоракетна отбрана и не са причинили жертви и сериозни щети. Израел също засилва ударите си.

Една от приоритетните цели на Израел е била подземен сейф с десетки милиони долари в брой и злато. Парите са били използвани за финансиране на нападенията на "Хизбула" срещу Израел. 

Бункерът е бил умишлено разположен под жилищна сграда. Израелската армия обещава да разкрие как Иран финансира терористичните дейности на "Хизбула", заканиха се от Тел Авив.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС