48-часова стачка на моряците спира движението на кораби в Гърция

Настояват за отмяна на Закон 41/50 и ред други неща

22.10.2024 | 10:10 Редактор:
Моряците искат подписване на колективен трудов договор с увеличение от 12%.
Моряците искат подписване на колективен трудов договор с увеличение от 12%.

Общогръцката морска федерация (PNO) провежда 48-часова стачка днес и в сряда, като корабите остават на пристанищата в Гърция. Моряците настояват, наред с други неща, отмяна на Закон 41/50, незабавно изменение на члена относно четиримесечния маршрут на E.G/O.G, високоскоростни кораби, подписване на колективен трудов договор с 12% увеличение и налагането на седеммесечно задължително маршрутизиране, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Исканията на стачкуващите моряци:

- подписване на колективен трудов договор с увеличение от 12%

- отмяна на Закон 41/50

- незабавно изменение на члена относно четиримесечния маршрут на E.G/O.G, експресни кораби

- налагане на седеммесечен задължителен маршрут

- на практика, а не на хартия без възражение, неодобрение на маршрути от S.A.S. и министрите, предвид новия период на плаване, без стриктно спазване на морското законодателство

"В името на интересите, вие ​​не можете и нямате право да заобикаляте морските права, но и да подкопавате чрез този процес безопасността и защитата на човешкия живот в морето. Отправяме широк призив към моряците, островитяните и всички агенции да подкрепят решението на Федерацията, за да можем всички заедно да защитим справедливите си права. Безопасният морски транспорт не може да бъде разбран без моряците със структурирани права", се казва  още в исканията на работещите в морския флот на южната ни съседка. 

Снимка: БГНЕС