Страните от ЕС се подготвят за търговска война с Доналд Тръмп?

Републиканският кандидат за президент на САЩ не крие плана си да наложи всеобхватни мита

22.10.2024 | 08:33 Редактор:
Европейските лидери са решени да се изправят срещу Тръмп.
Европейските лидери са решени да се изправят срещу Тръмп.

За мащабна търговска война с Доналд Тръмп се подготвят страните членки на Европейския съюз (ЕС), ако той спечели втори мандат като президент на САЩ следващия месец, пише "Политико". Европейските лидери научиха урока си по време на първото президентство на Тръмп и са по-единни и решени от всякога да се изправят срещу него, посочват дипломати и служители в Брюксел и други европейски столици.

"Ще отвърнем бързо и силно", подчертава високопоставен европейски дипломат относно плана на ЕС за извънредни ситуации при търговска война с Тръмп.

Друг дипломат потвърждава, че страните от ЕС координират стратегията си с Европейската комисия (ЕК) начело: "Брюксел има списък, който е готов, и е доста уверен, че може да спечели тази търговска война".

ЕС създаде сила за бързо реагиране

Обособена със съдействието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, като част от Генералния секретариат, групата официално се подготвя за съответните резултати от американския вот. Разговорно служителите на ЕК наричат това звено "оперативната група срещу Тръмп".

Брюксел беше хванат неподготвен през 2018 г., когато Тръмп за първи път наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС и отвърна само на част от тези мита, надявайки се да потуши търговското напрежение с Белия дом. Вместо да вземе тази маслинова клонка, Тръмп заплаши по-късно същата година да наложи мита върху износа на автомобили от ЕС.

Въпреки че налозите в крайна сметка така и не влязоха в сила, ЕС беше изненадан да види, че Тръмп е готов да промени веригите на доставки и да разкъса връзките с най-важните съюзници на Вашингтон.

Логиката, приета от лидерите на ЕС, е, че колкото по-силно е отмъщението, толкова по-бързо Тръмп ще бъде привлечен на масата за преговори. Целта е да се нанесат толкова много щети, че Тръмп да бъде принуден да преговаря незабавно, като ЕС ще бъде в по-добра позиция. Неприятната алтернатива, твърдят дипломатите, би била спирала от ответни удари, продължаваща с години.

Тръмп не крие плана си да наложи всеобхватни мита

В своите речи пред привърженици той изрази ясна готовност да действа срещу Европа, по-специално срещу германската автомобилна индустрия.

Тръмп обеща не само да намали търговския дефицит на Америка, като наложи огромни мита върху европейските продукти, но и междувременно да унищожи европейската индустрия и да принуди бизнеса да премести заводите си в САЩ.

Само преди дни Тръмп се оплака от разследванията в ЕС срещу американските технологични гиганти, като каза, че е разговарял с главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук относно решение на съда на ЕС, което принуди Apple да плати данъци в размер на 13 млрд. евро на Ирландия. Милиардерът обеща да се заеме с тези решения, ако бъде избран отново за президент.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС