fallback

Трябва ли САЩ да предоставят оръжие на Украйна

Коментар на Нийл Гардинър, директор на Margaret Thatcher Center for Freedom за телевизия Bloomberg

10.02.2015 | 17:18 Автор: Георги Стоянов

Нийл Гардинър: Да незабравяме, че това е конфликт, подклаждан от имперските амбиции на Владимир Путин, който е изцяло погълнат от идеята да посее семената на унищожението в Украйна.

Не мисля, че някакво мирно споразумение ще укроти амбициите на Владимир Путин.

Според мен Ангела Меркел и Франсоа Оланд са доста наивни за това че разчитат, че могат да спрат руската интервенция с някакво крехко мирно споразумение.

Още по темата

Руснаците определено не уважиха последните мирни споразумения, подписани преди няколко месеца, така че те и сега няма да се съобразят с никаква нова сделка, независимо дали ще я сключат тази седмица или не.

Ние трябва да имаме доста по-твърд подход спрямо Русия.

САЩ показва, че искат конфликтът да деескалира, че искат военната интервенция да бъде избегната. Въпреки това, в кой момент президентът трябва да каже – вижте, на площадката има много лош хулиган и ако не го ударя, нещата ще стават все по-лоши и по-лоши. Замислете се за тази линия, която се опитахме да наложим в конфликта в Сирия – тя нямаше значение. Така че коя ще е капката, която ще прелее чашата тук? Ще има ли такава?

Нийл Гардинър: Това е много добър въпрос и той отваря много важна тема. Ако не конфронтирате един хулиган, на него ще му се размине за много неща.

И аз мисля, че все повече хора осъзнават тук във Вашингтон и особено в Капитолия, че има нужда от много по-сериозни мерки за справяне с руската заплаха.

Несъм сигурен точно коя ще е капката, от която чашата ще прелее, но едно нещо е сигурно, мисля, че нивото на гняв във Вашингтон по отношение на действията на Русия нараства с всеки изминал ден.

Редица сенатори тази седмица критикуваха германския канцлер за нейната опозиция да не бъдат изпращани оръжия на украинското правителство и аз очаквам да видя президентът Обама да бъде подложен на много силен натиск, както от Конгреса, така и от хора от собствената му администрация.

Новият министър на отбраната например, е  човек, който според мен решително ще подкрепи оръжейните доставки за Украйна.

Така че според мен това неизбежно ще се превърне в американска политика – оръжейните доставки за украинското правителство.

Значи мислите, че ще направим това, тъй като има все по-голям натиск то да бъде направено?

Нийл Гардинър: За да се защитават, за да може Украйна да се защити от Русия.

Това достатъчно ли ще е? Може ли само да се изпрати оръжие, не трябва ли да се изпратят и войници?

Нийл Гардинър: Мисля, че това трябва да е част от доста по-широка стратегия за справяне с една вирулентна и много агресивна Русия, така че определено не е достатъчно просто да изпратим оръжие в Украйна.

Мисля, че е малко вероятно да видим западни войници в Украйна, тъй като страната не е член на НАТО.

Въпреки това обаче има редица неща, които Западът може да направи, за да увеличи натискът върху Владимир Путин.

Не само чрез затягане на режима на санкциите, но също така, например, като увеличим енергийния си износ и като гарантираме на американските съюзници в Източна и централна Европа, че ще могат да преодолеят своята зависимост от Москва в това отношение.

Също така може да се оттеглим от новия договор Старт и да изолираме Русия в международните организации.

Имам много начини, по които може да бъде оказан натиск върху Русия.

Предполагам, че това е забележителното в случая. Вие казвате, че има много неща, които могат да се направят и вероятно трябва да правим, но все още не сме направили.

Нийл Гардинър: Да, точно така. Според мен цялостният подход към Владимир Путин досега е бил твърде мек.

fallback
Още от Свят
fallback