Армията на Израел: Ударихме бункер на "Хизбула" с десетки милиони долари

"Парите са били използвани за финансиране на нападенията", твърди говорителят на армията контраадмирал Даниел Хагари

22.10.2024 | 07:33 Редактор:
Именно сейфът е бил една от приоритетните цели на Израел.
Именно сейфът е бил една от приоритетните цели на Израел.

Израелската армия заяви, че е ударила бункер на "Хизбула", в който е имало десетки милиони долари. Това се е случило при офанзивата в Ливан срещу финансовите интереси на ливанското ислямистко движение.

Израел, който от близо месец извършва бомбардировки срещу "Хизбула" в Ливан, придружени от 30 септември от сухопътна офанзива за изтласкване на бойците на подкрепяната от Иран групировка далеч от границата, иска да намали възможностите ѝ да финансира операциите си.

"Израелските военновъздушни сили нанесоха серия от прецизни удари срещу финансовите интереси на "Хизбула". Една от приоритетните ни цели беше подземен сейф, съдържащ десетки милиони долари в брой и злато. Парите са били използвани за финансиране на нападенията на "Хизбула" срещу Израел", заяви говорителят на армията контраадмирал Даниел Хагари на медиен брифинг, цитиран от БТА. Той подчерта, че бункерът е бил "умишлено разположен под жилищна сграда", без да уточнява къде точно се намира.

Израелският военен говорител каза, че шиитската милиция се финансира частично чрез фабрики в Турция, Сирия, Йемен и Ливан, предаде ДПА. "Хизбула" е изградила фабрики в Сирия, Ливан, Йемен и Турция, които осигуряват приходи за терористичните ѝ операции", заяви Хагари, без да предостави подробности за това кои фабрики са базирани в натовската държава Турция.

Двата основни източника на приходи за терористичните дейности на "Хизбула" са преки вноски от Иран под формата на пари в брой и злато и гражданите на Ливан, добави Хагари.

Снимка: БГНЕС