Християн Мицкоски: Никой не проявява разбиране към нас

Българите в РСМ са около 800-900, заяви министър-председателят

21.10.2024 | 22:27 Редактор:
Фрустрацията на македонските граждани непрекъснато расте.
Фрустрацията на македонските граждани непрекъснато расте.

"Трябва да включим в преамбюла на нашата Конституция незначителното българско малцинство. И ние говорим за няколко стотин наши граждани, а не няколко стотин хиляди. Говорим за около 800-900 граждани на моята страна, които определят себе си като част от българската общност".

Това заяви премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски. Изявлението му дойде по време на 20-ата Европейска среща на върха в Залцбург, посветена на бъдещето и реформите на Европейския съюз.

"Преамбюлът на нашата Конституция има описателен характер и посочва, че това е страната на тази и тази нация. Някой от международната общност би казал, че това е рутинна работа, която трябва да свършим, за да продължим напред. Щеше да е толкова просто, ако това беше първото подобно искане (за промяна на Конституцията – бел.ред.), но то е десетото по ред", каза Мицкоски.

Премиерът подчерта, че фрустрацията на македонските граждани непрекъснато расте именно заради новите условия, които се поставят пред Скопие. Мицкоски изтъкна, че партията му се радва на стабилна електорална подкрепа, а правителството му разполага с подкрепата на почти 2/3 от представителите в парламента, предаде БГНЕС.

"И сега трябва да се изправя пред моите съграждани и да кажа: Вижте скъпи мои съграждани, мои студенти, трябва да променим Конституцията отново, но както знаете това стана нещо обичайно. Никой не проявява разбиране към нас. Ние сме малка страна в сърцето на Балканите, без излаз на море и трябва да направим тази стъпка, ако искаме да започнем преговори", заяви министър-председателят.

Снимка: БГНЕС