ЕК видя безпрецедентна намеса от Русия на референдума в Молдова за ЕС

Целта на балтийската държава е до 2030 г. да стане част от ЕС

21.10.2024 | 18:50 Редактор:

Референдумът за присъединяване на Молдова към Европейския съюз раздели избирателите наполовина. По данни на Централната избирателна комисия, броят на привържениците и противниците е с по-малко от 1% разлика в полза на влизането на бившата съветска република в общността. Референдумът се проведе паралелно с президентските избори в Молдова.

При обработени 99,7% от протоколите в понеделник следобед, 50,46% от гласувалите подкрепят конституционните промени, които ще позволят влизането на балтийската държава в ЕС. Против са 49,54 на сто.

Балотаж на президентските избори в Молдова

Заедно с референдума се проведоха и президентски избори, на които досегашният президент Мая Санду води, но балотаж на 3 ноември ще има. 

Приоритет на проруския кандидат Александър Стояногло, ако спечели, е да посети самопровъзгласилата се Преднестровска република. 

"Ще посетя Преднестровието. Имаме много работа за вършене, вътрешни проблеми, които трябва да разрешим, за да подобрим диалога. Да, това е първото", поясни Стояногло.

ЕК с категорична позиция за вота

От Европейската комисия обявиха, че изборите в Молдова се провеждат под заплашителната сянка на Русия. 

"Отбелязваме, че това гласуване се проведе при безпрецедентна намеса и сплашване от Русия и нейните проксита с цел да дестабилизират демократичните процеси в Република Молдова", коментира говорителят на ЕК Петер Стано. 

Молдова започна процеса на официални преговори за присъединяване към ЕС. Целта на балтийската държава е до 2030 г. да стане част от общността.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
Pier
преди 4 дни
Молдова - балтийска република!?!? Как да ви вярваме? Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Ivan
преди 4 дни
Молдова не е балтийска държава. Сигнализирай за неуместен коментар