Еманюел Макрон призова Нетаняху да защити цивилните в Ливан

"Хизбула" атакува израелски войници в няколко погранични села

21.10.2024 | 16:22 Редактор:
Макрон заяви, че ООН трябва да изиграе пълната си роля в Южен Ливан.
Макрон заяви, че ООН трябва да изиграе пълната си роля в Южен Ливан.

По време на разговор по телефона с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху френският президент Еманюел Макрон заяви, че ООН трябва да изиграе "пълната си роля" в Южен Ливан, за да даде възможност за завръщане на цивилните. Това съобщиха от Елисейския дворец, цитирани от АФП.

"Организацията на обединените нации трябва да изиграе пълната си роля в Южен Ливан, за да даде възможност на цивилното население да се завърне по домовете си, в безопасност, от двете страни на границата между Ливан и Израел", заяви държавният глава.

Макрон поиска от израелския министър-председател да се запазят инфраструктурите, да се защити цивилното население и да се установи възможно най-бързо прекратяване на огъня в Ливан.

Ливанската "Хизбула" съобщи, че е атакувала израелски войници в няколко гранични села в един и същи район в Южен Ливан. Проиранското движение, което се опитва да противодейства на израелските сухопътни нахлувания, твърди, че на четири пъти е изстреляло залпове от ракети по израелските войски в източните покрайнини на град Маркаба, предаде БГНЕС.

В същия район групировката е обстрелвала с артилерия израелски войници на входа на Кфар Кила и е насочила ракети към войници на кръстовището на три села, включително Маркаба.

Снимка: архив, БГНЕС