САЩ правят всичко възможно украинците да са ефективни срещу руснаците

Виждаме как с времето боевете еволюират, каза Лойд Остин

21.10.2024 | 14:35 Редактор:
Лойд Остин е на посещение в Украйна.
Лойд Остин е на посещение в Украйна.

Шефът на Пентагона Лойд Остин е на посещение в Украйна, за да демонстрира подкрепа за Киев две седмици преди президентските избори в САЩ. Посещението му е четвърто и най-вероятно последно, докато ръководи Пентагона в администрацията на президента Джо Байдън. То ще включва задълбочена дискусия за усилията на САЩ да помогнат на Киев да засили отбранителните си способности.

"Ще продължим да подкрепяме Украйна в усилията ѝ да защити суверенната си територия. Виждаме как с времето боевете еволюират. Всеки път, когато еволюират, ние откликваме на украинските нужди, за да сме сигурни, че украинците ще са ефективни на бойното поле", заяви Остин.

Доналд Тръмп даде сигнал, че ще предоставя по-малко помощ на Украйна в сравнение с Байдън, което може да лиши Киев от най-големия му военен и финансов поддръжник. Остин омаловажи подобни опасения.

"Наблюдавах двупартийната подкрепа за Украйна през последните две и половина години и категорично очаквам, че ще продължим да наблюдаваме двупартийната подкрепа от Конгреса", обясни той.

Пенсионираният генерал е един от най-категоричните поддръжници на Украйна, изграждайки коалиция от десетки страни, които доставят на Киев оръжие, помагайки на Украйна да се справи с руските атаки.

Руските сили продължават да напредват в Донбас в Източна Украйна, за която Москва претендира като за своя собствена територия. През последните седмици руските войски обградиха няколко града в Донецка област и след това бавно стесниха обкръжението, докато украинските части не се принудиха да се изтеглят, предаде БТА.

"Това е много трудна битка с тежки удари", каза Остин.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 35 минути
Световното зло казва, че все по добре обучава колониите си да убиват ... Сигнализирай за неуместен коментар