Мините в Украйна застрашават доставките на храни по света

Ситуацията сега е особено трудна за някои африкански държави

21.10.2024 | 14:39 Редактор:
25% от територията на Украйна трябва да се проверят.
25% от територията на Украйна трябва да се проверят.

Доставките на храни за света са застрашени заради проблема с мините в Украйна. Това сочи международно проучване на Института за глобални промени "Тони Блеър" в Лондон.

Пред украинската служба на радио "Свободна Европа" украински фермер казва, че му се налага да "вади мини с голи ръце", рискувайки живота си. Дори след изтеглянето на Русия от някои части на Украйна много от фермерите сеят зърно и отглеждат маслодайни култури в минирани полета.

Тези дни Швейцария и Украйна организираха конференция, чиято цел е да помогне за разчистването на около пет милиона хектара украинска земя от мини – това са близо 10% от обработваемата земя. Освен това, трябва да се проверят около 140 000 квадратни километра – или близо 25% от общата територия на Украйна - за замърсяване с противопехотни мини, невзривени боеприпаси и други взривни вещества.

Селското стопанство и икономиката на Украйна

Преди началото на руската агресия то създаваше почти 11% от брутния вътрешен продукт (БВП). По данни на Института "Тони Блеър" противопехотните мини намаляват БВП на Украйна с 10,27 млрд. евро годишно - което се равнява на около 5,6% от БВП през 2021 година.

Поради огромния проблем с противопехотните мини в Украйна е малко вероятно износът на храни от страната да достигне предвоенните нива в обозримо бъдеще, дори и в регионите, от които руските войски са били принудени да се изтеглят. Разминирането е важно и за предотвратяване на по-нататъшни екологични щети, като изтичането на токсични химикали в почвата и водата или изхвърляне на вредни субстанции в атмосферата при експлозии.

Разчистването на мините и другите тежки метали от войната е от ключово значение за възстановяването на Украйна на водещ износител на зърно. Между 2016 г. и 2021 г. повече от 90% от общия износ на пшеница от Украйна е бил насочен към държави в Азия и Африка. След инвазията през 2022 година обаче, войната направи неизползваема почти една четвърт от територията на страната - площ с размерите на Белгия.

Какви са последиците?

Украйна продължава да е важен производител на храни за света. По данни на Украинската асоциация на зърнопроизводителите, през 2023/2024 година страната все пак е изнесла 57,5 млн. тона зърно и маслодайни култури, като най-големите вносители на украинска пшеница през този сезон са Испания, Египет и Индонезия, пише DW.

Ситуацията сега е особено трудна за някои африкански държави. Египет и Демократична република Конго осигуряват над 75% от вноса си на зърно от Украйна и Русия. Малко след избухването на войната, от февруари до март 2022 г., индексът на цените на хранителните продукти се е повишил с 12,6% по данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Това е най-високото месечно увеличение, откакто индексът е въведен през 1990-те години.

Снимка: БГНЕС